Skulle hjälpa polisen – sköts till döds

avJohanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag väcks åtal om skottdramat i Rödeby

Den 15-årige pojken skulle hjälpa polisen med gänget i Rödeby.

Istället blev han offer för bråket och sköts till döds.

– Det fanns ingenting som tydde på att något sådant skulle hända, säger närpolis Lennart Hansson till aftonbladet.se.

I dag väcks åtal mot mannen som avlossade skotten i Rödeby utanför Karlskrona.

Foto: johanna melén
Lennart Hansson.

En av ungdomarna i samhället höll på att spåra ur. Han begick brott och polisen behövde hjälp.

Bland annat med att få stopp på trakasserierna mot familjen en bit utanför byn.

I början av oktober kallades 15-åringen och en kompis upp till närpolis Lennart Hansson i Karlskrona.

– De kändes som stabila ungdomar, glada killar och väldigt omtyckta i kamratkretsen.

Syftet med samtalet var att 15-åringen skulle försöka få den stökiga kompisen på rätt köl.

– Han insåg själv att vissa av killarna var inne på alldeles fel väg. Han ställde upp och skulle hjälpa till, men tyvärr hann han aldrig med det.

Ölburk i huvudet

Lennart Hansson har parkerat bilen en bit in på den väg som leder till gården där tragedin utspelade sig i oktober förra året. Vägen är avspärrad. Den mordmisstänkte mannens familj vill lämnas ifred.

Natten mot den 6 oktober tog 15-åringen mopeden och följde med resten av gänget hit.

Tidigare på kvällen hade hans 16-åriga kompis fått en ölburk i huvudet på fritidsgården nere i byn. Det var pojkvännen till familjens dotter som kastat burken med budskapet ”kom upp på gården så ska vi göra upp!”

– Det är min bestämda uppfattning att ölburken var den utlösande faktorn den här kvällen, säger Lennart Hansson.

– 16-åringen snackade runt med folk där på fritidsgården om att han skulle göra upp. Sedan fick han med sig några andra ganska oskyldiga individer.

En av dem var 15-åringen. När ungdomarna kom fram till gården kände sig mannen i familjen hotad, hämtade ett vapen och sköt. 15-åringen avled och hans 16-årige kamrat skadades svårt.

Tragedin var ett faktum och Rödeby ett namn på Sverigekartan.

Den 50-årige mannen häktades misstänkt för mord och mordförsök. Hans familj skrev ett pressmeddelande där de berättade om mångåriga trakasserier, främst mot sonen som lider av damp. De hade sökt men inte fått tillräcklig hjälp av samhället. Till slut gick det över styr.

Lennart Hansson har varit närpolis i Rödeby i flera år. Han delar inte familjens bild.

”Fruktansvärt långt steg”

– Jag känner inte riktigt igen att de skulle ha varit så svårt ansatta. Hade man räknat med att något sådant här hade kunnat hända så hade man ju gjort något.

– Med den kunskap jag hade fanns ingenting som tydde på att ett skjutdrama skulle kunna inträffa. Det är ett så fruktansvärt långt steg att ta fram ett vapen, ett dödligt vapen, och skjuta på en människa.

Lennart Hansson säger att det aldrig har funnits något mopedgäng i Rödeby. Det som har funnits är några få ungdomar med svåra problem som samhället sett alldeles för sent.

– Nu är deras enda identitet att vara halvkriminella busar. Det är fruktansvärt svårt att rätta till när det har gått så här långt.

Efter tragedin rådde närmast hatstämning mot alla ungdomar med moped i Rödeby. Nu har samhället kommit till sans igen, menar Lennart Hansson.

– Inledningsvis skyllde de äldre på de yngre och alla skällde på mopedisterna. Det verkar ha lagt sig. Nu har man förstått att det som skedde var en tragisk engångshändelse.

Publicerad: