Volvo PV varslar 1 200

Volvo Personvagnar varslar 1 200 personer om uppsägning, främst i Göteborg och Olofström.

Utöver varslet planerar företaget att minska personalstyrkan med cirka 300 tjänstemän utomlands. Kontrakt med omkring 500 konsulter kommer också att sägas upp, enligt bolaget.

– Det är ingen rolig stämning, säger Olle Ludvigsson, ordförande i Volvo verkstadsklubb i Göteborg.

Varslet är uppdelat på 1 105 personer på Volvo Personvagnar i Göteborg, 50 personer på Karosskomponenter i Olofström och 45 på marknadsföringsbolaget Volvo Personbilar Sverige.

Torslanda

Tredje skiftet i Torslandafabriken, med 600 personer, ingår i varslet.

– Stämningarna har funnits länge. Alla har vetat om att läget är bekymmersamt. När det gäller tredje nattskiftet har många haft på känn att det kommer att sägas upp folk från företagets sida. Men det är ingen rolig stämning, det är det aldrig, säger Olle Ludvigsson.

– Det som händer nu är att vi går in i förhandlingar, självklart. Vi kommer att lägga ned all vår kraft för att försöka få det här att bli så bra det kan bli, säger han.

Personalneddragningarna med 1 400 tjänstemän (inklusive konsulter) och 600 kollektivanställda är ett led i ett större besparingsprogram som ska sänka kostnaderna med 4 miljarder kronor. Det kommer att innebära ytterligare personalneddragningar.

”Tråkig men nödvändig åtgärd"

Arbetet med att ytterligare se över organisationen ska pågå under hösten och beräknas vara klart till årsskiftet. Bland annat ska Volvo genom olika samarbetspartners försöka få personal att sluta och få anställning hos andra arbetsgivare.

”Vi måste möta de försämrade marknadsförutsättningarna på framför allt den amerikanska marknaden. Marknadsbidraget för att täcka Volvo Personvagnars totala kostnader är för närvarande mycket litet,” säger Fredrik Arp, vd för Volvo Personvagnar i ett pressmeddelande.

Han ser onsdagens besked som en ”tråkig men nödvändig åtgärd för att nå ett bättre finansiellt läge”.

Rekordstort varsel

– Ett så här stort varsel har vi inte lagt tidigare, säger Volvo Personvagnars presschef Maria Bohlin.

Senaste varslet var i oktober 2005 då 180 tjänstemän i Göteborg varslades om uppsägning.

Totalt jobbar cirka 13 000 personer på Volvo Personvagnar i Göteborg, varav 4 700 på Torslandafabriken.

Den senaste tidens taktminskning på både Torslandafabriken och Uddevallafabriken där Volvo bygger C 70 i ett samägt bolag med Pininfarina har inneburit att flera bemanningsföretag har fått varsla personal om uppsägning. Det handlar om flera hundra personer som får gå från bland andra Manpower, Adecco och Lernia bemanning.

Även underleverantörer drabbas av krisen i fordonsindustrin och bland andra har Lear och Plastal varslat personal om uppsägning.

”Varslet allvarligt för Sverige” | SvDVolvo PV kan säljas till Kina | SvD
Publisert: