Nyheter

S vill göra upp om skolan

NYHETER

Socialdemokraterna söker en bred politisk uppgörelse om skolan, och vill att regeringen skjuter upp beslutet om betygsliknande omdömen för sjuåringar.

Men utbildningsministern är kallsinnig.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver s-ledaren Mona Sahlin tillsammans med Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz att regeringen inte ska låta frågan om betyg för förstaklassare hindra den unika chans som nu finns till en uppgörelse över blockgränserna om ett nytt samarbetsklimat för skolan.

Björkund står fast

De bedömer betygssystemet som en av de grundstenar i skolan som behöver bred uppslutning. Men att sätta betyg på 7-åringar har ingen förankring vare sig i skolan eller bland föräldramajoriteten, anser de och skriver att frågan hur som helst rimligen måste vara en av de mindre för regeringen.

Men utbildningsminister Jan Björklund står fast vid betygslika omdömen redan i första klass.

”Fokus på kunskap”

”Sverige måste lämna flumskolan genom mer fokus på kunskapsresultat. Ju fler som står bakom sådana reformer desto bättre. Skriftliga omdömen med tydliga besked till föräldrarna är därför ett viktigt beslut, som kommer att fattas under våren 2008”, säger Björklund, som befinner sig på resa utomlands, i en skriftlig kommentar.

I vår kommer oppositionen att bjudas in till överläggningar om betygsskalan, enligt Björklund. Syftet är att nå en överenskommelse mellan de båda blocken.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter