44-åriga Sarah Palin blir McCains vicepresidentskandidat.
44-åriga Sarah Palin blir McCains vicepresidentskandidat.

Hon blir McCains vicepresident- kandidat

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Supermamman Sarah Palin är John McCains val

44-åriga Sarah Palin blir McCains vicepresidentskandidat.
44-åriga Sarah Palin blir McCains vicepresidentskandidat.

John McCain har utsett fembarnsmamman och Alaskaguvernören Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat.

Hon är 44 år och kompletterar den grånade McCain – som själv fyller 72 år idag.

I kväll svensk tid mötte Sarah Palin väljarna för första gången.

Hon är fembarnsmamman som jagar älg och kör snöskoter. En konservativ före detta skönhetsmiss som kommer från den älgsteksdoftande hålan Wasilla i Alaska, där hon har en uppstoppad grizzlybjörn på guvernörskontoret.

Nu landar Palin rakt in i hetluften i Washington.

Nyheten att McCain väljer en kvinna som kampanjpartner läcktes från det republikanska valkontoret ett par timmar innan namnet skulle avslöjas officiellt.

– Jag tänkte mig aldrig en karriär inom politiken. Jag var en vanlig hockeymamma i Alaska när jag började jobba mot korruption inom oljeindustrin, sa Palin bland annat idag.

– Och jag gav mig inte in i politiken för att det är enkelt.

Vid 18-tiden i kväll svensk tid mötte hon väljarna för första gången, på republikanernas valmöte i Dayton i Mellanvästernstaten Ohio.

Flögs i hemlighet

Den otippade 44-åriga guvernören i Alaska blev glödhet efter att ett privat jetplan från Alaska landade på Middletons flygplats i Ohio natten mot fredag lokal tid.

– Det fanns en kvinna, två män och två tonåringar ombord, berättar flygplatschefen i Middleton för tv-kanalen CNN.

– Det är den mest hemlighetsfulla flight vi någonsin haft här.

Fembarnsmamma

Sarah Palin har suttit som guvernör i bara knappt två år, sedan december 2006. Hon var tidigare borgmästare och är den yngsta på posten hittills i Alaska. Dessutom den första kvinnan.

Hon är hårdnackad abortmotståndare, motståndare till homoäktenskap och livstidsmedlem i vapenlobbyn National Rifle Association. Hon jagar älg, fiskar, kör snöskoter och flyger.

Palin föddes som Sarah Louise Heath i Idaho, ett av fem syskon. Familjen flyttade till en mindre ort i Alaska när hon var liten.

Palin spelade basket i skolan och fick namnet "Barracudan" på grund av sitt aggressiva spel – och har erkänt att hon rökte marijuana som ung, men att hon inte tyckte om det.

Son till Irak

1984 kom Palin tvåa i skönhetstävlingen Miss Alaska. Hon har också en akademisk examen i journalistik.

Maken Todd träffade hon redan i plugget och paret gifte sig för 21 år sedan.

Han har eskimåblod och tävlar på elitnivå i snöskoter. Han har bland annat vunnit det stentuffa Iron Dog fyra gånger. Världens längsta snöskoterlopp går över 1.971 amerikanska miles, motsvarande drygt 300 svenska mil i vildmarken.

Idag har paret fem barn och bor i Wasilla, en liten ort med 6.500 invånare.

Äldste sonen är 18, sedan följer tre döttrar på 17, 13 respektive 7 år. Äldste sonen tog värvning förra året och reser i september på väg till Irak. Yngste sonen är bara ett halvår gammal, han föddes i april i år och har Downs syndrom.

Som guvernör har hon varit i hetluften nyligen, efter att ha avskedat en person som vägrat ge Palins före detta svåger sparken från jobbet som polis. Mannen var gift med Palins syster och skilsmässan innebar en inflammerad vårdnadstvist.

På hemmaplan har hon helhjärtat stött inressen som vill borra efter olja i vildmarken i Alaska och hennes man jobbar idag i oljebranschen, som fackföreningsansluten tjänsteman på ett oljefält i norra Alaska.

Publicerad: