Pilotmobbning hotar SAS flygsäkerhet

NYHETER

Flygsäkerheten är i fara på grund av utbredd mobbning mellan äldre och yngre piloter i SAS Norge, skriver norska Luftfartstillsynet i en hemligstämplad rapport efter en inspektion.

SAS måste omedelbart vidta åtgärder, anser myndigheten och riktar mycket hård kritik mot samarbetsklimatet i förarkabinen, skriver tidningen Dagsavisen på måndagen.

”Det förekommer utbredd mobbning från båda sidorna och det har utvecklats asociala förhållanden som inte främjar säkerhetsarbetet i cockpit”, skriver Luftfartstillsynet.

Intern utredning

Rapporten är från den 13 mars och SAS Norge har sedan dess gett muntligt besked om säkerhetsåtgärder, säger inspektionsledaren Kjell Klevan till tidningen. I mellantiden har bolaget gjort en intern arbetsmiljöutredning som visar att var femte flygförare känt sig mobbad det senaste halvåret.

Kjell Klevan anser att informationen efter SAS egen utredning oroar ännu mer.

– Jag förväntar mig att SAS omedelbart kommer med en konkret plan för att röja upp.

Avvisar uppgifterna

SAS Norges operativa chef, Dag Falk-Petersen, avvisar uppgifterna om att mobbning och dålig stämning hotar bolagets flygsäkerhet.

– Detta är inget säkerhetsproblem för oss. Vi har gjort en genomgång med myndigheten om detta och uppfattat det som att den är nöjd med förhållandena.

TT-NTB