De tjänar mest på regeringens politik

NYHETER

Höginkomsttagare med dyr villa och förmögenhet sparar tusenlappar

Regeringen skulle satsa på människor med låga eller normala inkomster.

Vid årsskiftet genomfördes den andra delen av jobbskatteavdraget och alla som arbetar kan räkna med mer pengar kvar i plånboken.

Men hur blev det egentligen med fördelningen?

När alliansens andra vårtermin just startat lät aftonbladet.se Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnusson räkna på politikens effekter.

Jobben, jobben och åter jobben.

Mantrat har hörts sedan alliansregeringen med det nya arbetarpartiet moderaterna i spetsen tog makten efter valet 2006.

Den som är arbetslös eller sjuk förlorar på regeringens politik. De som arbetar vinner, men inte lika mycket. Skillnaden mellan olika grupper är stor visar den kalkyl som familjeekonom Ann-Sofie Magnusson har gjort för aftonbladet.se:s räkning.

I år slår förändringarna igenom med full kraft.

Inkomst över genomsnittet

Mest tjänar den med inkomst över genomsnittet, som har gott om pengar på banken och som äger ett hus i miljonklassen. Har man dessutom tidigare betalat städhjälp vitt blir vinsten ännu större. En person som tjänar 40 000 i månaden, har en förmögenhet på två miljoner, äger ett hus värt lika mycket och köper städhjälp varannan vecka för drygt 3 000 kronor får runt 4 500 kronor mer över varje månad 2008 jämfört med 2006. Totalt handlar det om drygt 53 000 kronor per år mer i plånboken jämfört med för två år sedan. Bakom tusenlapparna finns framförallt slopad förmögenhetsskatt, avskaffad fastighetsskatt, sänkt inkomstskatt samt avdrag för hushållsnära tjänster.

Dyrare bensin och el

Betydligt mindre skillnad blir det för personer med låg- och medelstora inkomster, som saknar förmögenhet och som bor mindre exklusivt. En sjuksköterska som tjänar 23 000 kronor i månaden, som har en villa taxerad till en halv miljon men saknar förmögenhet får knappt 600 kronor mer över varje månad jämfört med 2006, eller drygt 7 000 kronor per år mer än för två år sedan. Jobbskatteavdraget ger drygt 1080 kronor mer per månad men i båda fallen är fördyringar som höjd a-kasseavgift, dyrare bensin och el och slopad förmånsbeskattning på hem-pc medräknade. Däremot finns ingen höjd lön inräknad i siffrorna.

Minst vinst jämfört med 2006 gör pensionärer som inte äger en värdefull fastighet eller en större förmögenhet.

Ensamstående pensionär

En ensamstående pensionär född före 1938 med knappt 7 500 kronor i garantipension får 16 kronor mer över i månaden i år jämfört med för två år sedan. Faktorer som höjd pension, höjt bostadsbidrag och dyrare bensin är inräknade.

Till förlorarna hör de arbetslösa och sjuka. En person som tidigare tjänat 23 000 kronor men drabbats av arbetslöshet förlorar runt 2 800 kronor per år efter skatt genom sänkt a-kassa jämfört med 2006. Än mer förlorar den som blivit långtidssjukskriven. En person med en inkomst på 40 000 kronor får sjukpenningen sänkt med drygt 4 200 kronor per månad efter skatt det här året jämfört med för två år sedan.