Möjlighet att göra boklipp

Ska du ge dig in på bostadsmarknaden?

Då kan det här vara ett gyllene läge.

– Det finns absolut chans att göra bostadskarriär nu, säger Claudia Wörmann på mäklarsamfundet.

Bostadsmarknaden håller andan i väntan på att finanskrisens effekter ska bli synliga. Det leder till att flera bostäder ligger ute till försäljning under längre tid, enligt mäklarsamfundet.

Samtidigt är prisraset ett faktum. Mäklarsamfundet har ännu inte sammanställt statistiken för september, men enligt mäklarfirman Bjurfors vd, Anders Thorell, som Aftonbladet pratade med tidigare i september, har priserna för en normal bostadsrätt i Stockholms innerstad fallit med 20 procent sedan maj/juni.

Den siffran kan Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet inte bekräfta.

– Jag säger inte att den inte stämmer, men jag måste avvakta tills jag ser vår egen statistik.

Bra affär

För den som ska köpa sitt första hus eller bostadsrätt finns goda möjligheter att göra en bra affär.

– Framför allt för den som letar lite utanför innerstan, det är idag en större skillnad mellan bra och dåliga objekt, så där kan man göra ett klipp. Även den som vill sälja och köpa något nytt finns det chans att på sikt gå med vinst. Men Claudia Wörner höjer ett varningsfinger.

– Man måste vara beredd på att få lite mindre betalt för sin gamla bostad. Men å andra sidan köper man ju också till en billigare peng så det handlar om ett nollsummespel många gånger.

Hon räknar med att det kommer att ta en till två månader innan marknaden landar på stabil mark. Då har säljarna och köparna vant sig vid det nya marknadsläget och marknaden blir stabilare.

– Jag tror att vi kommer att få en långsammare och mer normal marknad än de senaste åren, vilket bara är sunt.

Publisert: