Sofia fick böter – SL hänvisar till facebookinlägg

Foto: PRIVAT
NYHETER

Sofia Dahlén, 30, har fått en bot för plankning som är på väg upp i rätten. Bevisen kom från ett inlägg hon hade skrivit på Facebook.

I en biljettkontroll på tunnelbanan i augusti ska en kvinna ha rest utan giltig biljett och vägrat visa sin legitimation för SL-kontrollanterna. Kontrollanterna ska endast ha fått reda på resenärens förnamn och med hjälp av det sökt upp en person med samma namn på Facebook. Enligt kontrollanterna överensstämde resenärens utseende med personen de hittat på Facebook. Utifrån dessa uppgifter kunde de söka upp samtliga personuppgifter och skriva ut en bot. 

”Känns helt sjukt”

Sofia Dahlén, 30, blev chockad när boten kom på posten. Hon menar att hon alltid reser med giltig biljett och enligt henne inte blev stoppad av några kontrollanter den dagen. Däremot hade Sofia sett kontrollanter på tunnelbanan samma dag och varnat andra resenärer via Facebookgruppen “Här befinner SL-kontrollanterna sig”. Det är en grupp där medlemmarna, som kritiska mot SL:s biljettkontroller, varnar varandra för var och när kontrollerna sker. Det var i den gruppen som SL-kontrollanterna hade hittat Sofia.

– Det känns helt sjukt att bli uppsökt på det här viset. Jag reser alltid med giltig biljett för att jag har råd, jag är bara engagerad i gruppen för att SL:s priser är för höga och för att många inte har råd att betala. 

När Sofia först överklagade boten i höstas och undrade vad SL:s underlag var ville de först inte svara. Sofia som undrade om det hade skett en identitetskapning insisterade och fick till slut svaret att SL-kontrollanterna aldrig hade sett någon ID-handling men att det fanns andra starka belägg för att det var Sofia Dahlén som hade blivit ertappad utan biljett. Hon frågade vilka bevis de syftade på men fick inget svar. 

– Det kändes som en roman av Kafka, säger hon och skrattar uppgivet. Det känns helt sjukt att SL kör med den här sortens maffiametoder.

”Ett detektivarbete”

SL:s pressinformatör Claes Keisu är insatt i fallet och menar att allt har gått rätt till från SL:s sida.

– Det är ju inte förbjudet att spåra någon på Facebook eller Google.

Enligt honom så har kontrollanter som stoppar någon utan giltig biljett och vägrar att visa ID-handling rätt att använda andra metoder för att bekräfta vem personen är. Att kontrollanterna söker upp misstänkta plankare på internet är inte ovanligt, enligt honom. Snart kommer kontrollanterna även ta bilder på plankare som de kan använda i sin eftersökning.

– Kontrollanterna gjorde ett detektivarbete. Folk lämnar mycket digitala spår efter sig, säger Claes Keisu.

SL har nu gjort en stämningsansökan och tingsrätten inväntar Sofias svaromål. 

Tre rubriker - 15 februari 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM