Här krigar de med pilbågar

Publicerad:
Uppdaterad:

Stamkrig i Kenya – det kan bli värre

1 av 4 | Foto: Foto: YASUYOSHI CHIBA/AFP
slagfält Krigare från kalenjin- och kisiistammarna rör sig över kullen, beväpnade med pilar och bågar. Urgamla fejder om land och gränser ligger bakom striderna i Transmaradistriktet, där ett 20-tal människor har slaktats med pil och båge.

Det ser ut som medeltiden.

Men händer nu.

Krigare drabbar samman i blodiga slag med pil och båge.

Läkarna på sjukhuset i staden Kilgoris i västra Kenya betraktar röntgenplåten. En ung massaj har fått en pil genom ansiktet efter strider med kalenjinkrigare. Operationen blir på liv och död.

De får ut pilen – och han överlever.

Alla har inte samma tur. Den senaste tiden har tjugo människor i Transmaradistriktet slaktats med pil och båge. Hus har eldats upp, kor har dödats och familjer har tvingats på flykt.

Oroligheterna i det tidigare lugna Kenya tog fart efter valet den 27 december i fjol. Oppositionen anklagade president Kibaki för att ha fuskat sig till segern. Sedan dess har mer än 1 000 dödats och 300 000 tvingats fly sina hem.

För drygt två veckor sedan kom president Kibaki och oppositionsledaren Odinga överens om att dela på makten. Oroligheterna lugnade ner sig – för att de senaste dagarna blossa upp på nytt.

Det här gången är orsaken en annan. Urgamla landfejder, snarare än politik, ligger bakom. Olika stammar bekämpar varandra med pil och båge. Men också med macheter och skjutvapen.

Oro på ambassaden

Sveriges ambassadör i landet, Anna Brandt, är oroad.

– Det handlar om fickor av våld på olika håll i landet. Men läget kan förvärras, säger hon.

Regeringen har satt in militär för att få slut på våldet, men anklagas för att använda övervåld. Anna Brandt kräver andra metoder:

– De måste få de lokala ledarna att sätta sig ner och tala med varandra på ett fredligt sätt.

Kenyas parlament har i veckan försökt skynda på fredsavtalet mellan presidenten och oppositionen. Om det kommer att få människorna i Transmara att sluta skjuta pilar på varandra är det ingen som vet.

Staffan Lindberg

Publicerad: