Obama ökade ledningen i natt

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Som väntat:

Barack Obama vann nattens primärval i Mississippi.

Och det stort.

Det hette på förhand att det skulle vara en framgång för Hillary Clinton om hon förlorade med färre än tio procentenheter i Mississippi.

Så det kom inte som någon större chock när de amerikanska nyhetskanalerna strax efter att vallokalerna stängt slog fast att Barack Obama vunnit.

Inte heller förvånade det någon att segermarginalen såg ut att bli en av den unge senatorns allra största under hela primärvalet.

Svart majoritet

Svarta utgör en stor majoritet av registrerade demokrater i Mississippi och svarta sluter i allt högre grad upp bakom ”sin” kandidat, inte minst i just sydstaterna.

– Jag är tacksam. Det är ännu en seger, sa vinnaren till CNN sent i natt.

Resultatet får inga dramatiska konsekvenser för fortsättningen av den täta, tidvis infekterade uppgörelsen i det demokratiska partiet. Obama knyter visserligen till sig ytterligare ett antal delegater, men inte tillräckligt många för någon våldsam framryckning.

Inte heller det faktum att det i går äntligen stod klart att han vunnit den andra delen av det komplicerade valet i Texas förra tisdagen, caucusdelen, får någon sådan effekt.

Kan rösta igen

Det är först bataljen i Pennsylvania i slutet av april som kan avgöra den här striden.

Om nu inte Florida och Michigan ska rösta igen. Resultatet i valen där – klara Clintonsegrar – räknades inte på grund av internt partibråk, men nu diskuteras om proceduren ska göras om, med bägge kandidaterna på plats.

Det sker i så fall i juni och kan ställa valet på ända.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM