Presidentvalet i USA 2016

Experterna om världen efter USA-valet

Av: 

Emma Gårdsäter

NYHETER

En ny president regerar snart i USA.

Hur påverkas olika politikområden om John McCain eller Barack Obama kommer till makten?

Aftonbladet har sökt svaren hos några experter.

UTRIKESPOLITIK:

Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet

Jag tror inte att skillnaderna är jättestora. Obama har en mer resonerande ton och vill ha en dialog med till exempel Iran.

Merrick Tabor, universitetsadjunkt vid Stockholms universitet

När det gäller framtoningen anser många att Obama inte är lika fast i sina lösningar som McCain. Obama talar mer om exempelvis socialt bistånd och inte bara militära insatser.

Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Försvarshögskolan

Obama har haft en suverän gräsrotsorganisation med 300 politiska rådgivare på olika geografiska områden. Det har inte McCain. Obama har mer nyanserade ställningstaganden än McCain som har en mer svartvit bild.

McCain är en gammal militär och har spelat på det hela tiden. Obama ska vara mer intresserad av specialstyrkor och är mer fokuserad på Afrika.

Guantanamo är en annan fråga där det finns skiljelinjer mellan dem. Obama vill stänga Guantanamo och få individerna prövade i en civil domstol. McCain vill istället ha militära tribunaler.

IRAK-KRIGET

Ulrika Mörth

Där har de olika idéer. Obama vill dra sig ur snabbt medan McCain vill vara kvar tills det blir mer stabilitet. Däremot vill båda satsa i Afghanistan.

Merrick Tabor

Jag tror inte att det blir så stora skillnader i praktiken. Obama har varit emot kriget men McCain anser att situation är tillräckligt stabil och vill inte satsa mer. Obama vill istället ha mer trupper i Afghanistan och McCain är inne på samma sak.

Magnus Ranstorp:

Obama är mer intresserad av att skifta fokus från Irakkriget till Afghanistan för att få mer stabilitet där.

EKONOMIN

Ulrika Mörth:

De har olika politiska agendor. Obama vill inte göra skattesänkningar men det vill McCain. USA har ett enormt budgetunderskott och därför blir det svårt att göra skattesänkningar. Vem det en blir så måste man sanera den amerikanska ekonomin.

Merrick Tabor:

Obama är något mer tveksam till frihandel än McCain. Han har tankar om att begränsa frihandeln mot vissa länder och även ställa krav. Men det är svårt att säga hur det bli i praktiken.

MILJÖN/KLIMATHOTET

Ulrika Mörth:

Jag tror att båda kommer att inse att de måste vara med på tåget. Omgivningen kommer tvinga dem att satsa på miljöfrågan.

Merrick Tabor:

Båda vill minska energiberoendet något som delvis kan kopplas till miljön. McCain har sagt att han omgående vill sätta igång med oljeborrning medan Obama är mer tveksam.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA