Hör på världens äldsta ljudinspelning

avSofie Strandberg

NYHETER

Ljudinspelning från 1860 hittad – 17 år äldre än Edisons uppfinning fonografen

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
Thomas Edison

”Ljudets fader” Thomas Edison kan tappa sin titel.

Forskare påstår sig ha funnit en ljudinspelning från 1860 – 17 år innan Edison patenterade fonografen.

Det låter som en surrande humla instängd i en burk – men skenet bedrar. Enligt experterna hörs på den rekordgamla ljudinspelningen från 1860 en fransyska som sjunger låten ”Au Clair de la Lune”.

Ljudsnutten är bara tio sekunder lång men anses ändå vara ett historiskt fynd.

Inspelningen hittades i ett Paris-arkiv förra månaden av ett gäng amerikanska ljudhistoriker.

Experter har granskat fyndet och kommit fram till att sången spelades in den 9 april 1860 – 17 år innan Edison fick patent på fonografen.

Fynd

Enligt New York Times spelades ljudet in på en fonoautograf, som med hjälp av ett stift registrerar ljudvågor på sotat papper, fäst vid en cylinder. Forskare på Lawrence Berkeley National Laboratory i USA har sedan lyckats konvertera dessa tecken till ljud.

– Detta är ett historiskt fynd, den äldsta ljudinspelningen som existerar, säger forskaren Samuel Brylawski till tidningen.

Föregångare

Den franske uppfinnaren Édouard-Léon Scott de Martin uppfann fonoautografen 1857. Anordningen kunde inte spela upp ljudet men anses vara en föregångare till Thomas Edisons fonograf, som senare blev grammofonen.

Fransmannen hävdade fram till sin död 1879 att Thomas Edison orättvist fått äran för uppfinningen. Ljudinspelningen av ”Au Clair de la Lune”, som gjordes på Scott de Martins fonoautograf, kan nu ge honom rätt, skriver New York Times.

På fredag ska inspelningen från 1860 presenteras, men även ljudsnuttar från 1853 och 1854.