Condoleezza träffar Georgiens president

Av: Susanna Vidlund, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är dags att få slut på den här krisen”

Condoleezza har landat USA:s utrikesminister tar Georgiens president Mikheil Saakashvili i hand. Med sig har hon ett förslag till eldupphör.
Foto: AFP
Condoleezza har landat USA:s utrikesminister tar Georgiens president Mikheil Saakashvili i hand. Med sig har hon ett förslag till eldupphör.

Det politiska läget mellan stormakterna är spänt på grund av konflikten i Georgien.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har anlänt till Tbilisi.

Med sig har hon ett förslag till eldupphör.

Foto: AFP
Möte om Kaukasus USA:s utrikesminister Condoleezza Rice diskuterade konflikten i Georgien med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, under ett besök i Paris.

I Paris har hon diskuterat konflikten i Georgien med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Sarkozy lyckades tidigare i veckan medla fram en fredsplan mellan Ryssland och Georgien.

– Det är dags att få slut på den här krisen, sa Condoleezza Rice i torsdags.

I dag vid lunchtid landade hon i Georgien.

USA-stött förslag

Georgiens president Micheil Saakasjvili sa på torsdagen att han behöver ta en närmare titt på det USA-stödda förslaget till eldupphör med Ryssland innan han skriver under det.

I en intervju i CNN:s Larry King Live fick han frågan om han kommer att skriva under det av Frankrike framförhandlade sexpunktsförlaget som USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har med sig till Georgien, svarade Saakasjvili:

– Vi får se vad hon har med sig.

Tydliga eftergifter

Rice stannade i Frankrike på väg till Georgien för samtal med den franske presidenten Nicolas Sarkozy på torsdagen. När hon på fredagen anländer till Georgien kommer hon be Saakasjvili skriva under avtalet som innehåller några tydliga eftergifter till Moskva men bör leda till tillbakadragande av de ryska styrkorna från Georgien, rapporterar Reuters.

– Vi befinner oss i förhandlingsprocessen. Ryssarna försöker rättfärdiga sin invasion och legalisera sin närvaro i Georgien, sade den georgiske presidenten.

USA:s försvarsminister Robert Gates har gjort klart att Georgienkrisen kan ha skadat de rysk-amerikanska förbindelserna för lång tid framåt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN