Mystiskt ljud tre timmar efter sista kontakten med försvunna ubåten

avStaffan Dickson

Tre timmar efter den sista kontakten med den försvunna ubåten San Juan hördes ett mystiskt ljud längs den planerade rutten.

Den argentinska flottan vill inte kommentera huruvida det kan ha varit en explosion.

– Det handlar om en hydroakustisk anomali, säger talespersonen Enrique Balbi enligt Clarín.

1 av 3 | Foto: Marina Devo / TT / NTB Scanpix
Lärare från en skola hänger upp en skylt i Argentinas färger med texten: ”ARA San Juan, vi väntar på dig”.

Ljudet upptäcktes den 15 november, knappt tre timmar efter den senaste kontakten med ubåten, uppger den argentinska flottans talesperson Enrique Balbi under en presskonferens på onsdagen.

– Det handlar om en hydroakustisk anomali som upptäcktes norr om den sista positionen, längs samma rutt mot Mar del Plata.

Enrique Balbi vill inte kommentera huruvida ljudet kan ha kommit från en explosion eller om det tyder på någon annan form av nödsituation ombord.

– Vi gissar inte. Det är ett ljud som måste undersökas, säger han enligt tidningen La Nación.

44 personer ombord

Tidigare under onsdagen sa Enrique Balbi att sökandet efter ubåten nu gått in i en kritisk fas eftersom syrereserverna ombord beräknas räcka i mellan sju och tio dagar.

– Vi antar att den under de senaste sju dagarna inte har kunnat gå upp till ytan och fylla på syrereserverna. Men vi utesluter inte andra möjligheter, sa han enligt Clarín.

Den tyskbyggda ubåten San Juan med en besättning på 44 personer är saknad sedan förra onsdagen då den var på väg från staden Ushuaia nära Argentinas sydspets till kuststaden Mar del Plata, omkring 40 mil söder om huvudstaden Buenos Aires. Ubåten skulle ha kommit fram till Mar del Plata i måndags.

Trump gav order om hjälp

Ett 30-tal fartyg och flygplan och 4 000 personer från Argentina, USA, Storbritannien, Chile och Brasilien har varit inblandade i sökandet efter ubåten.

”Jag har för länge sedan gett order om att hjälpa Argentina med eftersöknings- och räddnings-insatsen efter deras försvunna ubåt. 45 personer ombord och inte mycket tid kvar. Må Gud vara med dem och det argentinska folket”, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM