Nu hoppas alla på Obama

avJohanna Melén

...men vad kan den amerikanske presidenten uträtta i Köpenhamn?

Köpenhamn. I morgon ska president Obama rädda klimatmötet från fiasko.

Men frågan är om ens hans närvaro hjälper.

Presidenten är bakbunden av den politiska processen på hemmaplan.

– Rätt stad, fel datum!

Budskapet ljöd över Köpenhamn i oktober, då president Barack Obama gjorde sin förra blixtvisit i Danmarks huvudstad.

Då var syftet med resan att ta sommar-OS 2016 till sitt älskade Chicago. Det gick åt skogen och i luftrummet över Atlanten nåddes Obama av budskapet att spelen gick till Brasilien.

På hemmaplan var kritiken hård mot presidentens Köpenhamnstur. Och i Köpenhamn var miljörörelsens budskap att han var mer än välkommen vid ett senare tillfälle:

Klimattoppmötet i december.

Efter lång tvekan och olika bud landar Air Force One på Kastrups flygplats i morgon bitti. Frågan är om det går bättre den här gången.

I dag kom utrikesminister Hillary Clinton till Köpenhamn och upprepade det som USA redan tidigare lovat: Att minska sina utsläpp med ynka fyra procent jämfört med 1990 års nivå. För president Obama är det svårt att gå längre. Hemma i USA har kongressen inte enats om klimatmålen och i senaten har diskussionen knappt kommit igång.

– Det väsentligaste av allt är en förflyttning från USA, sa statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare i dag.

En liten förflyttning skedde i dag när Hillary Clinton gick med på målet om en långsiktig klimatfinansiering med 100 miljarder dollar per år i stöd till utvecklingsländerna. Nu undrar alla om Barack Obama har mer än så med sig till Köpenhamn. Det enda Hillary Clinton kunde säga om presidentens ankomst var i dag:

– Obama planerar att komma i morgon. Låt oss hoppas att det finns något för honom att komma hit för.

ARTIKELN HANDLAR OM