EXTREMT SKYFALL

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vatten i Sandviken Hagel i Älvdalen
Storm i Stockholm
Blixtar i Småland

1 av 8 | Foto: ADAM MADSEN/LÄSARBILD
LIDKÖPING, FREDAG Över 6 500 blixtnedslag registrerades under torsdagen i landet. Kraftigast drabbade var Götaland och Värmland, men det blixtrade i stora delar av landet.

I Älvdalen regnade det hagel stora som köttbullar.

Sandviksborna kunde ro mitt i stan efter skyfall.

Extremvädret över Sverige fortsätter – med skador för mångmiljonbelopp.

I Sandviken blev räddningstjänsten nedringd när vattnet kom forsande igår.

– Det började runt 13.30. Det var en intensiv men väldigt kort regnskur, bara någon kvart, säger Magnus Östlund, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

– Vi hade inga personskador men gallerian i Sandviken blev översvämmad och det var flera decimeter vatten i vissa butiker. Skyfallet var väldigt lokalt, på vissa ställen har det inte kommit en droppe.

Träd föll som käglor

I Stockholm fick brandförsvaret länspumpa ett pannrum på Karlavägen på Östermalm och stora träd föll som käglor både i Gamla stan och på Söder.

Många villaägare drabbades av översvämningar, men de bilister som åkte på vattenplaning klarade sig med blotta förskräckelsen och ingen person skadades.

Småland och Dalsland hade flest blixtnedslag i går – cirka 1 500 respektive 300.

Dyrt oväder

De senaste fem åren har skadorna efter åska och skyfall kostat hundratals miljoner kronor.

Enbart Länsförsäkringar, med 3,2 miljoner kunder varav många på landsorten, har noterat drygt 18 200 anmälda skador efter åska och skyfall de senaste fem åren.

Kostnaden för bolaget blev 109,9 miljoner kronor.

– Värst var det 2006. Det året hade vi cirka 4 800 skador och en kostnad på 28,6 miljoner kronor för skyfall och åska, säger Sofia Edlund, pressansvarig vid Länsförsäkringar.

Publicerad: