SD på väg mot vågmästarroll

avWolfgang Hansson

”Blockpolitiken ställs inför sin största prövning hittills"

1 av 3
Lockar väljare Aftonbladets mätning visar att Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare om det vore val i dag.

Mardrömmen kan bli verklighet.

Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll efter nästa års val.

I alla fall enligt Aftonbladet/United Minds första väljarbarometer.

Opinionsundersökningen visar att Sverigedemokraterna, SD, skulle få 4,6 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag. I förra månadens mätning passerade de fyraprocentsspärren med ännu större marginal.

– Partiet har som det ser ut i dag mycket goda förutsättningar att komma in i riksdagen, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds, tidigare analyschef hos Socialdemokraterna.

– De har en organisation och gott om pengar.

Kommer SD in är det en präktig sensation. En som kan paralysera svensk politik eftersom ingen av de andra riksdagspartierna vill samarbeta med Sverigedemokraterna som anses stå långt ut på högerkanten.

Svarar anonymt

Eftersom mätningen i övrigt visar att det är oerhört jämt mellan blocken talar det mesta för att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Ledningen för de rödgröna är så liten att den ligger inom felmarginalen.

– Blockpolitiken kommer i så fall att ställas inför sin största prövning hittills, säger Carl Melin.

SD har passerat fyraprocentsspärren i flera andra mätningar men det är ovanligt att de gör det flera månader i rad. Carl Melin tror att Aftonbladet/United Minds mätmetod mer korrekt återger ytterlighetspartiernas styrka.

– Vår mätning är en ren online-undersökning. Jag tror folk vågar svara ärligare om det sker anonymt. Studier visar att i nästan alla val har den här typen av partier underskattats.

Bakåt även för v

Socialdemokraterna hamnar enligt väljarbarometern under sitt historiskt dåliga valresultat från 2006. Medan däremot ökar miljöpartiet kraftigt medan även vänsterpartiet backar något.

– Samverkan kan ha gjort det lättare för missnöjda socialdemokrater att gå till något av de andra två partierna, säger Carl Melin.

United Minds har studerat väljaropinionen en längre tid. Detta är dock den första mätning som gjorts publik.