Forskare: Nu kan vi förklara evolutionen

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: reuters

NYHETER

Det här är Ida – ett 47 miljoner år gammalt apskelett med människodrag.

Nu sägs hon vara den saknade länken i människans evolution.

– Det här är det närmaste vi kan komma en förfader till människan, säger forskarteamets ledare Jørn Hurum.

Forskare kallar det fossiliserade skelettet för "världens åttonde underverk".

Varför?

För att Ida kan vara svaret på gåtan om hur människan skapades.

Enligt forskare från Universitetet i Oslo styrker fyndet Charles Darwins evolutionsteori och Ida sägs vara den tidigare saknade länken mellan dagens apor och människor och de livsformer som fanns innan dem.

Hängde på en vägg i 20 år

Ida hittades redan för 25 år sedan nära Frankfurt i Tyskland och hängde i många år på en samlares vägg utan att någon förstod dess värde. Först för några år sedan upptäcktes hon av ett forskarteam. I hemlighet undersökte de fossilet och nyligen förstod de exakt hur otroligt gammal och viktig hon är i historien om människan.

I dag, under stor pompa och ståt på American Museum of Natural History i New York, presenterades Ida, som är en helt ny art vid namn Darwinius masillae, för världen.

Fossilet är ett av de bäst bevarade skelett från den här tiden som hittats – det är till 95 procent komplett. Ida dog när hon var ett och begravdes i lera, därför blev hennes skelett så pass bevarat att forskarna till och med kunnat se vad hon åt innan hon dog.

Människoliknande drag

Ida beskrivs som hälften lemur och hälften människa. Hon är 60 centimeter lång, har människoliknande naglar i stället för klor, motsatta tummar och levde under tidsepoken Eocen för 47 miljoner år sedan, en för människosläktet viktig tid då primaterna utvecklades i två olika grenar varav en till slut blev människan.

Zoologen Sir David Attenborough säger till BBC News:

– Den här lilla varelsen kan förklara vårt släktskap med resten av däggdjuren.

Teamet, leds av Jørn Hurum, en professor och fossilexpert från Norge. Han är milt sagt upprymd över Ida, som han döpt efter sin dotter, och jämför fyndet med Noaks Ark.

– Det här är det närmaste vi kan komma till en förfader för människan, säger han.

– Ida visar vem vi är och var vi kommer från. Detta är roten till vår stamtavla – så komplett och detaljerad att vi nu kan säga hur allt startade.

Publicerad: