Homobröllop åter i rätten i Kalifornien

avOlof Jönsson

NYHETER

Utgången i delstaten kan avgöra frågan i hela landet

Foto: Foto: Scanpix
JA! Aktivister demonstrerade tidigare i år på Hollywoods gator för homosexuellas rätt att gifta sig i Kalifornien.

I dag fortsätter Kaliforniens långdragna juridiska strid om homosexuellas rätt att gifta sig.

Skulle förespråkarna för samkönade äktenskap få rätt i Kalifornien kan domslutet leda till att homosexuella får gifta sig i hela USA.

Kaliforniens högsta domstol beslutade redan 2008 att ge homosexuella rätt att gifta sig med varandra. Tillsammans med Massachusetts, var delstaten då den enda där samkönade äktenskap är tillåtet.

Satte stopp

Bara några månder senare lyckades dock Kaliforniens konservativa införa en proposition som satte stopp för äktenskapen. Det är denna lag som överklagats och vars framtid ska avgöras i federal domstol, skriver Reuters.

Rättegången tros ta några veckor och kommer att få enorm uppmärksamhet inte minst på internet där processen ska sändas på videosajten Youtube.

Anledningen är att domen kan få långtgående följder.

Om förespråkarna för samkönade äktenskap skulle vinna kan ärendet komma att tas upp i USA:s högsta domstol, vilket betyder att bruket kan bli lagligt i hela landet.

– Om de skulle vinna blir det omöjligt att hålla det här utanför Högsta domstolen, säger Andrew Koppelman som skrivit böcker om homosexuellas rätt att gifta sig.

Skulle Högsta domstolen gå på samma linje betyder det att förbudet mot samkönade äktenskap som finns i hela 40 delstater blir olagligt.

Homosexuella ska vittna

Vägen dit är dock lång. Även om förespråkarna lyckas driva frågan till högsta ort kommer processen att ta flera år. David Boies som företräder motståndarna till lagen hoppas att ärendet kan tas upp i HD under 2011.

Första steget är dock måndagens process och för första gången i historien har inte bara forskare utan även homosexuella par kallats till vittnesbåset, rapporterar Los Angeles Times.

– Att kalla vittnen på det här sättet i ett fall som kräver samkönade äktenskap har aldrig gjorts förut, säger advokaten Andy Pugno till tidningen.