Sverige skickar mer hjälp till Haiti

avLinda Hjertén

Katastrofen i Haiti växer för varje timma och behovet av hjälp från omvärlden är akut.

Nu skickar Sverige dit ett basläger för att ersätta det raserade FN-kontoret.

Två svenskar utrustade med IT/kommunikationsutrustning anländer i kväll till huvudstaden Port-au-Prince.

Men nu har den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bestämt sig för att skicka fler folk till det jordbävningsdrabbade Haiti där så många som 100 000 kan ha dött och tre miljoner är i behov av nödhjälp.

"Räknar med fler hjälpinsatser"

I morgon, eller allra senast på söndag, kommer ett svenskt team på tolv personer att sändas till Haiti. Deras uppgift är att så snabbt som möjligt bygga upp ett basläger som ska agera som FN-kontor då FN-huset i Port-au-Prince nära raserades i skalvet.

– Baslägret kan fungera som kontor för 60-100 personer, säger Karin Wiklund pressekreterare på MSB.

– Vi räknar med fler hjälpinsatser men vill inte prata om dem innan de är bestämda.

Dörrar blir bårar

Varje timma grävs skadade och döda människor fram ur rasmassorna. De döda läggs på hög på gatorna, men för de som överlevt är vården som finns att få i det närmaste obefintlig. Befolkningen gör vad de kan genom att förvandla dörrar till bårar och låta pick-up bilar agera ambulanser, men bristen på mediciner och sjukvårdspersonal är akut.

Sverige är bara ett av många länder som skickat hjälpsändningar och personal till Haiti.

"Här finns ingenting"

I dag anlände de första sändningarna med tonvis av mat och mediciner från bland annat Kina, Frankrike och Spanien och redan i går kom flera räddningsspecialister från Island och Virginia, USA till landet för att hjälpa till att söka efter överlevande.

– Det här är värre än efter en orkan. Här finns ingenting, inte ens vatten. Folk kommer att törsta ihjäl, säger läkarassistenten Jimitre Coquillon till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM