Nyheter

”Sverige en fristad för krigsförbrytare”

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

”Livsviktigt att lagen ändras”

Jagar krigsförbrytare Efraim Zuroff spårar på uppdrag av det israeliska Wiesenthalcentret nazistiska krigsförbrytare. ”Sverige är en fristad för krigsförbrytare”, säger han.
Jagar krigsförbrytare Efraim Zuroff spårar på uppdrag av det israeliska Wiesenthalcentret nazistiska krigsförbrytare. ”Sverige är en fristad för krigsförbrytare”, säger han.

Att krigsförbrytare från Balkan grips i Sverige förvånar inte Efraim Zuroff som vigt sitt liv åt att spåra krigsförbrytare.

Anledningen är att Sverige har 25 års preskriptionstid för brott mot mänskligheten.

– Sverige är en fristad för krigsförbrytare, säger Zuroff.

Den 43-årige man som greps i går misstänkt för mord och övergrepp i lägret Dretelj i södra Bosnien på 90-talet är svensk medborgare och bor med sin familj i en stad i norra Sverige.

Efraim Zuroff, som på uppdrag av det israeliska Wiesenthalcentret spårar nazistiska krigsförbrytare, säger sig inte vara förvånad över att en misstänkt krigsförbrytare finns i vårt land.

– Sverige är det enda landet i den civiliserade världen med preskriptionstid på krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.

En fristad

Zuroff, som även följer rättegångarna mot krigsförbrytare på Balkan och har arbetat som rådgivare åt Rwandas regering efter folkmordet där, säger att lagen gör Sverige till en fristad för krigsförbrytare.

– Den här mannens enda misstag är att hans brott inte begicks för 25 år sedan. Hade han hållit sig undan i tio år till hade han klarat sig.

Så även om Zuroff välkomnar gripandet menar han att en lagändring krävs för att förhindra att fler krigsförbrytare finner säkerhet här.

– Detta sänder ett viktigt budskap men lagen måste ändå ändras. Det är enda chansen för att förhindra att förbrytare från dagens konflikter får straffrihet.

Inte ändrat lagen

Zuroff berättar att trots löften från tidigare statsminister Göran Persson år 2000 har Sverige inte ändrat lagen. Norge däremot har tagit bort preskriptionstiden för just krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.

Enligt honom måste Sverige gå samma väg för att undvika att moderna förbrytare får samma skydd som de ansvariga för äldre brott.

– Det är mycket positivt att misstänkta krigsförbrytare från Balkan grips. Tyvärr gäller er lag inte de ansvariga för brotten i Kambodja, Biafra eller för de som låg bakom Förintelsen.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: