Nyheter

Barnsoldaterna tvingades plundra, våldta och mörda

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Nu ställs rebelledaren inför rätta

Lubanga fotograferad i rätten i Haag.
Lubanga fotograferad i rätten i Haag.

Barnsoldaterna våldtog och mördade – de misshandlade och plundrade.

I dag startade rättegången mot rebelledaren Thomas Lubanga. Mannen som anklagas för att ha tvingat hundratals barn att bli soldater i Kongo-Kinshasa.

– Barnen kan aldrig glömma att de mördat. De kan inte glömma allt de sett, säger åklagaren Luis Moreno-Ocampo.

Rebelledaren Thomas Lubanga, här fotograferad under samtal med bybor i Bunia den 5 juni 2003, åtalas för att ha tränat barnsoldater att döda, plundra och våldta under de blodiga striderna mellan 1998 och 2003.

Den före detta militärledaren Thomas Lubanga, 48, ställdes i dag inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Rättssalen var fylld till bristningsgränsen.

– Men det var så tyst att man kunde höra en knappnål falla, sa en åhörare till Reuters.

Lubanga står åtalad för tre fall av krigsförbrytelser under kriget i Kongo-Kinshasa. Enligt åklagaren har han använt sig av hundratals barnsoldater i sin rebellstyrka UPC.

Barnen, så unga som 10 år, togs mot sin vilja från sina hem och tvingades att bli soldater.

Enligt åklagaren har barnen fått djupa sår av allt de sett och allt de gjort, alla grymheter de begick och själva utsattes för under kriget.

Lubanga nekar

– Hundratals barn lider fortfarande av hans brott. De kan inte glömma hur de lidit, vad de gjort och vad de sett. De kan inte glömma hur de blivit slagna, skräcken de känt och skräcken de orsakat andra. De kan inte glömma att de dödat, att de våldtagit och våldtagits, sa åklagaren Luis Moreno-Ocampo i sitt öppningsframförande.

Striderna i Ituri-regionen i Kongo-Kinshasa har pågått sedan 1999 och över 60 000 har dött. Drygt 30 000 barn tros ha tvingats att bli soldater under kriget. De gavs marijuana och fick höra att de skyddades av häxkraft.

I dag är det många av barnen som fortfarande missbrukar.

Thomas Lubanga nekar till brott, enligt Reuters. Rättegången kommer att pågå i minst sex månader och 34 vittnen ska höras.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: