Alla män i hennes familj är mördade

Reporter: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

Gangstermamman är nu själv gripen för mord

1 av 2 | Foto: Foto: Mark Smith
Maffiabossen Judy Morans familj liknas med familjen Sopranos.

LONDON. Alla män i Judy Morans familj har mördats.

Den färgstarka gangstermodern har blivit kändis hemma i Australien och förebild för en tv-serie.

Men nu har 64-åringen gripits för mordet på sin svåger.

I sin självbiografi ”My story” som kom ut för ett par år sedan tackar Judy Moran sin hårfrisörska för alla frisyrer på begravningarna av familjemedlemmarna.

För den 64-åriga gangsterkvinnan är det viktigt att alltid se bra ut. Hon gillar stora mörka solglasögon och hattar.

– Judy Moran är en väldigt färgstark kvinna. Hon har blonderat hår och är alltid uppklädd till tänderna när hon visar sig offentligt. Issey Miyake är en av klädskaparna som hon gillar, säger Independents korrespondent i Melbourne, Kathy Marks, till radiostationen BBC4.

35 dog i gängkrig

Moran-familjen är ett av gängen som kontrollerar droghandeln i Australiens näst största stad. Gängen sysslar även med andra maffiaverksamheter som rån, indrivning, prostitution och illegala spel.

Det ökända gängkriget i Melbourne pågick från mitten av 90-talet till 2005. Då mördades 35 personer i den undre världen. Bland andra Judy Morans två män och två söner.

– Ingen har vunnit kriget. Det har bara lett till en massa sorg, jag har förlorat familjemedlemmar och vänner, sa Judy Moran i en intervju förra året.

Sönerna dog

Hon har hela tiden hävdat att sönerna var oskyldiga offer och inte alls inblandade i kriminalitet. Polisen såg dock annorlunda på saken.

– Hon är tuff, alla män i hennes familj har dött av våld. Men hon har alltid fördömt det och säger att de är oskyldiga, säger Kathy Marks.

I självbiografin visar Judy Moran även upp en mer sårbar sida. Hon hävdar att hennes make Lewis misshandlade henne under flera år och att det var orsaken till att hon lämnat honom när han sköts ihjäl 2004.

– Hon spelar rollen som gängmatriark väldigt bra. Hon är allt man kan förvänta sig. Hon har den raffiga sidan och den känsliga sidan, säger Kathy Marks.

I Australien har det länge funnits en fascination för gängen och familjen Moran. En av de populäraste kriminalserierna på tv, ”Underbelly”, baseras på gangsterlivet i Melbourne. Det är en Sopranos-liknande serie, med skillnaden att den bygger på en rad verkliga händelser.

Ville lämna staden

Judy Moran har varit tydlig med att ta avstånd från våld. 2005 beslöt hon sig för att lämna Melbourne och flytta norrut till varma Queensland. Men hon lyckades aldrig få det stora huset i Melbourne sålt. Kanske avskräcktes spekulanterna av det kors som står i trädgården på den plats där yngste sonen Jason mördades 1998. På baksidan av huset finns också mängder av blomkrukor som bär de mördades namn.

Matriarken är stolt

När ingen ville köpa huset blev Judy Moran kvar, mitt i gangstervärlden med en stark position som matriark.

– Jag är den äldsta i min familj och är stolt över det, har hon sagt.

I måndags drack hennes svåger Des Moran kaffe på sitt favoritkafé Union road coffee i Melbourne. Plötsligt attackerades han och sköts ihjäl av två beväpnade personer.

Skjutsade mördarna

Judy Moran kom till kaféet några timmar senare och grät samtidigt som hon skrek ”Dessie, Dessie”.

I själva verket var de svurna fiender och avskydde varandra.

Polisen misstänker att Judy Moran skaffade torpeder för att mörda honom. Hon tros dessutom ha kört mördarnas flyktbil.

Motivet: pengar.

– Hennes döde man Lewis hade en gömd förmögenhet som nu finns på olika ställen. Des hade en del, säger en person nära familjen till Sun Herald

Judy Moran häktades för inblandning i mordet i torsdags. Som vanligt var hon välklädd i svart, men den här gången fick hon klara sig utan hårfrisörskans locktång.

”Hennes blonda hår såg ut att behöva en stylist”, rapporterade Herald Sun besviket efteråt.

Publicerad: