Föräldrar frustrerade över debatten

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrarna till spädbarnet i fallet med den dråpmisstänkta läkaren är frustrerade över den uppblossade striden mellan läkarkåren och juristerna.

De förstår inte varför det uppstått en debatt om åklagarens agerande, en diskussion som blivit allt mer inflammerad och tappat fokus på det som målet gäller.

– Föräldrarna tycker att det är frustrerande att det pågår en diskussion som ligger på sidan om det de vill ha svar på, nämligen varför deras flicka fick en överdos och vem som är ansvarig för detta, säger familjens ombud, advokat Peter Althin, till TT.

Han är förvånad över att läkarkåren och juristerna pratar förbi varandra.

– Debatten har kantrat. Diskussionen bör utgå från sakförhållandena och inte de känslomässiga. Den har hittills liknat en boxningsmatch som varken stärker läkarna eller rättsväsendet. Man måste komma upp på banan och diskutera samma sak, säger Peter Althin.

Advokaten är kritisk mot att så många i debatten anklagar åklagaren. Han anser att folk inte vet vad fallet handlar om.

– Man glömmer att det var tingsrätten som häktade läkaren. Här diskuteras också smärtlindring vid livets slut men om detta finns egentligen inga delade åsikter. Det man ska diskutera är grunden för åklagarens beslut att agera mot läkaren, fortsätter Peter Althin.

Han har tagit del av materialet och stöder åklagarens beslut att begära kvinnan häktad.

– Hon har inte agerat fel, säger Althin.

Advokat Peter Althin anser också att man i debatten glömt bort patienten och föräldrarna.

– Varför är läkarkåren så lite intresserad av patienternas oro, utan bara nästan fokuserad på sig själv. Det är märkligt, avslutar han.

TT

Publicerad: