Höjda SEB-löner stoppar bankstöd

Höjda löner för SEB-ledningen gör att banken diskvalificerat sig från statens bankgarantiprogram.

Ännu en spik i bankstödskistan, anser S ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

Bankkoncernen SEB tog bort bonusarna för att tillmötesgå regeringens bonusregler. Detta för att kunna delta i statens olika bankstödsprogram. Men i stället har vd Annika Falkengren och övriga i koncernledningen fått sina fasta löner höjda med 10–25 procent. Mest får Falkengren, mellan 700 000 och 1 750 000 kronor extra.

Skarp ägarkritik

Folksam, som är ägare i banken, är kritisk.

– Otrevligt med inbyggd bonus, för det är ju vad det handlar om, säger Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarrelationer hos Folksam.

Hon påminner samtidigt om att man inte får höja lönen för bankledningarna efter oktober 2008, enligt regeringens bankstödspaket.

– Det innebär att man inte kommer kunna gå med i bankstödsprogrammet, säger Markow Lundberg.

Bankstödsnämndens chef Daniel Barr bekräftar att banken inte får höja de fasta lönerna.

TT: Kan de vara med i de olika bankstödspaketen?

– Nej, det tror jag inte, säger Barr.

Inte sökt hjälp

I varje fall stängs dörrarna i garantiprogrammet där banker får låna pengar med staten som garant. Där är lönestoppdatumet 20 oktober 2008. För kapitaltillskottprogrammet gäller lönestoppet den 9 februari. Om banken hade beslutat om de höjda, fasta lönerna innan dess är oklart och det är därför inte glasklart att banken inte får vara med i de statliga bankstödsprogrammen, enligt finansmarknadsminister Mats Odell.

– Även om det här totalt sett verkar vara en lägre lönesättning så förstår jag att människor bli upprörda och det bidrar inte till att öka förtroendet för bankerna, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

– Har man fattat beslut om löner före de här olika datumen kan man ha kvar dom. Har man fatta beslut om lönerna senare måste de sänkas till de nivåer som gällde före 20 oktober respektive 9 februari.

SEB har dock inte sökt om någon hjälp från staten – inte ännu i alla fall.

Spik i kistan

– Det här är en ännu en spik i kistan på statens bankgarantiprogram, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros som anser att regeringen borde ha tvingat in bankerna i stödprogrammen.

SEB vill inte direkt kommentera Daniel Barrs besked. Men SEB har fortfarande ambitionen att få vara med i bankprogrammen om det blir aktuellt.

– Vi vill leva upp till reglerna, så långt det är möjligt, säger SEB:s informationsdirektör Odd Eiken.

Han vill samtidigt påminna om att den sammantagna lönen, inklusive bonus, till ledningen blir lägre.

– Det blir lägre löner 2009 än under 2008, säger Eiken.

TT: Men den fasta lönen har höjts?

– Ja, därför att den var tidigare bara en grundlön, säger Eiken.

På SEB:s stämma i fredags fick bankens ordförande Marcus Wallenberg frågor om ledningens löner. Svaret blev att det var marginella ökningar.

– Men det här tycker jag inte är marginellt, säger Carina Markow Lundberg.

SEB-aktien åkte jojo under dagen men slutade på plus, 0,4 procent upp.

TT

Publisert: