”Tibet har blivit helvetet på jorden”

Tibets andlige ledare i exil, Dalai Lama, anklagade på tisdagen Kina för att ha dödat hundratusentals tibetaner och förvandlat hans hemland i Himalaya till ”helvetet på jorden”.

Det sade Dalai lama i ett tal som markerar 50-årsminnet av det uppror som Kina slog ned den 10 mars 1959, vilket fick honom att fly i exil.

I sitt tal krävde han ”legitim och meningsfull autonomi” för Tibet och sade till sina anhängare att han inte hyser tvivel om att rättvisa kommer att skipas för Tibetfrågan.

"Våldsamma kampanjer"

Dessa 50 år har fört med sig oändligt lidande och förstörelse till landet och människorna i Tibet, sade Dalai Lama när han talade från gårdsplanen utanför det största buddhisttemplet i Dharamsala, i norra Indien där den tibetanska exilregeringen är baserad.

– Efter att ha ockuperat Tibet genomförde den kinesiska kommunistregeringen en rad repressiva och våldsamma kampanjer.

Lever i rädsla

– Dessa störtade tibetanerna in i sådant djupt lidande och umbärande att de bildligt upplevde helvetet på jorden. Det omedelbara resultatet av dessa kampanjer var att hundratusentals tibetaner dog.

– Ännu i dag lever tibetaner i konstant rädsla, fortsatte han.

– Deras religion, kultur, språk, identitet är nära att utplånas. Det tibetanska folket ses som kriminella, som förtjänar att dö.

Publisert: