”Otillåtna undersökningar är ett övergrepp”

NYHETER

Nu JO-anmäls läkarstudenternas otillåtna gynundersökningar

Nu JO-anmäls läkarstudenternas otillåtna gynunersökningar. Anmälaren säger att övergreppet är att likna vid en så kallad date-rape våldtäkt, där kvinnan drogas och våldtas utan att veta om det.

– Jag tycker inte att jämförelsen håller, säger Ian Milsom, chef för kvinnoklinikens universitetsutbildning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I söndags avslöjade Aftonbladet att läkarstudenter vid Östra sjukhuset i Göteborg gynundersöker nedsövda kvinnor, utan att kvinnorna vet om det. Enligt Aftonbladets källa hade en kvinna med misstänkt livmodercancer sövts ned och undersökts av fyra läkarstudenter.

– När kvinnan är nedsövd får fyra läkarstudenter gå in i salen och under ansenlig tid palpera, alltså känna med sina fingrar i kvinnans underliv, säger källan till Aftonbladet.

Beklagar

Göran Ekstedt, sjukhusets kommunikationschef, beklagar händelsen och säger att läkaren som ansvarar för studenterna gjort ett stort misstag. Han avfärdar samtidigt påståendet om att de otillåtna gynundersökningarna skulle ha skett systematisk.

– Det här är ett olycksfall i arbetet vilket förekommer oerhört sällan, säger han.

Den ansvarige läkaren har nu konfronterats och uppmärksammats om reglerna på sjukhuset. Varför han lät studenterna undersöka de nedsövda kvinnorna är ännu oklart.

– Det är under utredning, säger Bo Jacobsson, överläkare vid kvinnokliniken på Östra sjukhuset.

Viktig del av utbildningen

Att läkarstudenter deltar vid gynundersökningar är inget ovanligt, förutsatt att det sker med patientens godkännande.

– Det är en viktig del av utbildningen men måste alltid godkännas av patienten, säger Ian Milson.

De otillåtna gynundersökningarna har nu anmälts till justitieombudsmannen av en privatperson i södra Sverige. Anmälaren skriver att övergreppet är att likna vid en så kallad date-rape våldtäkt, där kvinnan drogas och våldtas utan att veta om det.

Göran Ekstedt, sjukhusets kommunikationschef, vill inte kommentera anmälan men framför att den berörda kvinnan eller kvinnorna kommer att underrättas om vad som skett.