Kvarteret anmält som svartbygge

avCaroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 100 planerade hus saknar bygglov

Foto: Conny Sillén
INTE SOM PLANERAT Kommunen tänkte sig idylliska småhus inbäddade i berget. Nu är berget sprängt och schaktat. ”Vi har aldrig sett något liknande”, säger ansvariga på kommunkontoret i Strängnäs.

Skogen skulle förvandlas till sjönära villaområde.

Nu är hela kvarteret anmält som svartbygge.

– Det är för jäkligt, säger kommunalrådet Björn Lind (FP).

”Naturens påtagliga närhet skänker såväl lugn som inspiration, perfekt för barnfamiljen eller för dig som längtar efter ett bekymmersfritt boende i vacker miljö.”

Så står det på hemsidan som marknadsför projekt Jagbacken.

100 saknar bygglov

I verkligheten råder fullt krig i det blivande villaområdet utanför Mariefred. Över 100 planerade hus saknar bygglov, mark- och vägarbeten saknar tillstånd och grannarna är i uppror. Hittills har kommunen beslutat om vite på 200 000 kronor.

– Man har schaktat och sprängt väldigt och byggt väg. De har kunnat hålla på rätt länge i skydd av skogen. Det står i detaljplanen att byggnationen ska anpassas till naturen. Men de har anpassat naturen till nån sorts byggnation, säger Björn Lind, kommunalråd med ansvar för byggfrågor.

– Min känsla är att både kommunen och den som sålde marken blivit lurade.

Känns inte vid problem

Köpare är Panorama Jagbacken AB. Fyra män står bakom bolaget – två i Stockholm och två i Storbritannien.

– Vi har hittills haft väldigt svårt att kommunicera med dem. Vi har skickat föreläggande och annat med mottagningsbevis, men det har inte hämtats ut, säger Christer Östlund, samhällsbyggnadschef i Strängnäs.

Andreas Arkling, 37, är delägare i Panorama Jagbacken och har ingen aning om något vite:

– Jag känner inte till allting. Men jag förstår inte vad det skulle vara för problem. Vi har en konsult som dagligen pratar med kommunen.

Publicerad: