Nyheter

Kvarteret anmält som svartbygge

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Över 100 planerade hus saknar bygglov

INTE SOM PLANERAT Kommunen tänkte sig idylliska småhus inbäddade i berget. Nu är berget sprängt och schaktat. ”Vi har aldrig sett något liknande”, säger ansvariga på kommunkontoret i Strängnäs.

Foto: Conny Sillén

Skogen skulle förvandlas till sjönära villaområde.

Nu är hela kvarteret anmält som svartbygge.

– Det är för jäkligt, säger kommunalrådet Björn Lind (FP).

”Naturens påtagliga närhet skänker såväl lugn som inspiration, perfekt för barnfamiljen eller för dig som längtar efter ett bekymmersfritt boende i vacker miljö.”

Så står det på hemsidan som marknadsför projekt Jagbacken.

100 saknar bygglov

I verkligheten råder fullt krig i det blivande villaområdet utanför Mariefred. Över 100 planerade hus saknar bygglov, mark- och vägarbeten saknar tillstånd och grannarna är i uppror. Hittills har kommunen beslutat om vite på 200 000 kronor.

– Man har schaktat och sprängt väldigt och byggt väg. De har kunnat hålla på rätt länge i skydd av skogen. Det står i detaljplanen att byggnationen ska anpassas till naturen. Men de har anpassat naturen till nån sorts byggnation, säger Björn Lind, kommunalråd med ansvar för byggfrågor.

– Min känsla är att både kommunen och den som sålde marken blivit lurade.

Känns inte vid problem

Köpare är Panorama Jagbacken AB. Fyra män står bakom bolaget – två i Stockholm och två i Storbritannien.

– Vi har hittills haft väldigt svårt att kommunicera med dem. Vi har skickat föreläggande och annat med mottagningsbevis, men det har inte hämtats ut, säger Christer Östlund, samhällsbyggnadschef i Strängnäs.

Andreas Arkling, 37, är delägare i Panorama Jagbacken och har ingen aning om något vite:

– Jag känner inte till allting. Men jag förstår inte vad det skulle vara för problem. Vi har en konsult som dagligen pratar med kommunen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: