The Pirate Bays logotyp har kapats

Ett annat företag har registrerat loggan på Patent- och registreringsverket

Nätpiraterna rycker in för högerextrema.
Nätpiraterna rycker in för högerextrema.

Fildelningssajten The Pirate Bays logotyp har kapats.

Och registrerats av ett annat företag på Patent- och registreringsverket.

Nu rasar grundarna till den omstridda fildelningssajten.

Bakom registreringen av den numer världskända logotypen står företaget Sandryds Handel. Tanken är att företaget ska sälja USB-hårddiskar med Pirate Bays varumärke, rapporterar Sveriges Radios P3-Nyheter.

– Vi kunde inte se att det var någon annans. Det var inte registrerat så då testade vi, säger företagets talesperson Bengt Bengt Wessborg.

Men grundarna för The Pirate Bay är inte lika förtjusta i den fräcka kuppen.

Exakt likadan

I ett mejl till Patent- och registreringsverket, PRV, som P3-Nyheterna har läst skriver en av grundarna till den omstridda fildelningssajten:

”Hur PRV kan godkänna registrering av ett så uppenbart plagiat... är för mig helt obegripligt. Hur går vi till väga för att få den här registreringen ogiltigförklarad?"

Logotypen som Sandryds Handel har registrerat ser exakt likdan ut som The Pirate Bays piratskepp. Den enda skillnaden är texten under, där kaparna skriver ihop Pirate Bay medan fildelningssajten särskriver.

Personen som har designat loggan har avsagt sig upphovsrätten till den. Och eftersom The Pirate Bay inte har valt att registrera den har det – fram tills nu – varit fritt fram för vem som helst att göra det.

Publisert: