Nyheter

Brittiska soldater fick fem kulor var

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Skickades till öknen i Irak – med skidor

Utredningen av Storbritanniens roll i Irakkriget inleddes i juni i år på initiativ av Gordon Brown.
Utredningen av Storbritanniens roll i Irakkriget inleddes i juni i år på initiativ av Gordon Brown.

Skrämmande detaljer ur Storbritanniens efterlängtade utredning av Irakkriget har läckt ut.

Tony Blair planerade för militär verksamhet under hela 2002 – trots att han förnekade det för både parlamentet och allmänheten.

Dessutom var säkerheten för många av trupperna i Irak under all kritik.

Det är tidningen The Sunday Telegraph som tagit del av hundratals regeringsdokument ur utredningen, två dagar innan utfrågningarna då bland andra Tony Blair ska förhöras.

Dokumenten ska bland annat bestå av utskrivna hemligstämplade intervjuer med befälhavare som säger att de brittiska soldaterna var utsatta för en "betydande risk" på grund av operationen var "otillräckligt förberedd" och "saknade konsekvens och resurser".

Skickade skidor

Bland annat saknade trupperna säkerhetsutrustning som skyddsväst eftersom de inte levererades i tid samt skydd mot kemiska vapen.

Löjtnant MT Dunn berättar att hans soldater "bara hade fem kulor var och bara skyddsvästar som var i de första och sista fordonen".

Och ett annat befäl, John Power, kritiserar hur leveranserna sköttes.

– Jag vet till exempel att vi hade en container med skidor mitt i öken.

Inte heller kommunikationerna fungerade. Systemet för långdistansradio "tenderade att lägga av mitt på dagen på grund av hettan", vilket tvingade trupperna att använda sina mobiltelefoner i det kuwaitiska nätverket.

Minst fyra befälhavare kallar Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementets prestationer för "fruktansvärda".

Blair planerade invasion

Den så kallade Chilcot-utredningen har utförts av undersökningskommitténs ordförande, Sir John Chilcot, och hans utskott. Det har granskat perioden från och med sommaren 2001 och till slutet av juli 2009. Chilcot-utredningen omfattar upptakten till Irakkonflikten, de militära insatserna och fortsättningen.

Tony Blair, som drev igenom beslutet att invadera Irak 2003, är ett av de vittnen som kommer att förhöras i utfrågningarna.

Han kommer att få svårt att förklara att dokumenten styrker att han började planera för kriget i februari 2002. I juli samma år bedyrade han i ett möte med en kommitté i underhuset att det inte gjordes några förberedelser för att invadera Irak.

I dokumenten framgår också att en intern analys av kriget fastställer att den militära segern endast hade att göra med att Iraks styrkor var så svaga. "En mer kapabel fiende hade slagit hårt mot våra tillkortakommanden".

179 brittiska soldater omkom i Irak.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: