Så ska Tiger klara krisen

Nya kvinnor träder fram på löpande band.

Hustrun Elin påstås ha flyttat ut ur villan.

Och dryckesjätten Gatorade säger upp golfstjärnans miljonavtal.

Tiger Woods, 33, har en lång väg att vandra för att komma tillbaka till sin roll som en världsförebild. Aftonbladet listar vad han måste göra för att rädda äktenskapet, rollen som idol – och sponsormiljonerna.

1. Äktenskapet

Tiger Woods och Elin Nordegren genomgår redan intensiv äktenskapsrådgivning – med flera möten per dag. Dessutom finns flera familjemedlemmar nära till hands. Både Tigers mamma, Kultida Woods, och Elins mamma, Barbro Holmberg, har åkt till Windemere för att stötta paret. Elins tvillingsyster Josefin är också på plats.

Flera amerikanska medieföretag gör även gällande att paret kopplat in advokater för att ändra makarnas äktenskapsförord. Enligt Daily Beast.com försöker Tiger att övertala Elin att stanna genom att erbjuda henne en engångssumma på 35 miljoner kronor, samt att parets nuvarande äktenskapsförord – som ger Elin rätt till 140 miljoner kronor efter tio års äktenskap – ska rivas och ersättas med ett nytt förord som istället höjer summan till 385 miljoner kronor.

Men pengar allena räddar självfallet inte kärleken och tilliten mellan makarna.

– Det viktigaste nu är att Elin får lite tid för sig själv att tänka över det som har hänt. Jag är övertygad om att både Tiger och hennes familj och vänner ger goda råd, men det är hon som måste bestämma. Och att fatta ett sådant beslut snabbt – när hela världen tittar på – är varken enkelt eller särskilt klokt, säger psykologen och tv-profilen Michelle Callahan.

Amerikanska otrohetsexperten och författaren Ruth Houston tror att parets äktenskap kan räddas – om Tiger får adekvat hjälp.

– Det verkar som att han är en sexmissbrukare. Om så är fallet så kan hon vilja stanna kvar, och hjälpa honom få hjälp för sitt beroende.

Aftonbladets egen relationsexpert, Eva Rusz, menar att otrohet är vanligare än man tror och att många väljer att förlåta för att hålla ihop äktenskapet.

– Men det beror självklart på omständigheterna. En eller två gånger, i stundens hetta, kan man nog förlåta. Men om det är ett planerat, kalkylerat beteende är det mycket svårare.

2. Karriären & sponsorskapet

Dryckesföretaget Gatorade har precis dumpat stjärnans egen energidryck, ”Tiger Focus”. Men trots det så verkar hans andra sponsorer fortfarande stötta stjärnan.

– Vår starka relation med Tiger är oförändrad, säger EA Sports i ett pressmeddelande.

Liknande meddelanden har även kommit från både Nike och Gillette, och räddningen för Tigers sponsormiljoner, menar Terry Lefton – chef för Sports Business Daily – är att de som sponsrat golfstjärnan är mestadels ”vuxna” företag.

– Om han hade varit en talesman för Disney så hade det varit en annan femma. Men även om företagen självfallet är bekymrade nu så är det här inte familjeorienterade företag och märken. Och amerikanerna har en tendens att förlåta otrohet, titta bara på Bill Clinton.

3. Idolskapet

Enligt Dan Wetzel, författare och sportskolumnist på Yahoo! Sports, är lösningen enkel. Woods hoppade av sin egen turnering Chevron World Challenge förra veckan, men han planerar att återvända till golfbanan för att tävla i nästa års PGA-turnerningen. Och det är just det som räddar hans idolskap: att börja vinna igen.

– Det finns så många människor som inte bryr sig om det här. Du kommer inte att se särskilt många annonser med Tigers ansikte på i årets julhandel, men om sex månader finns det bara en sak som människor vill se i tidningarna när det gäller Tiger Woods; att han har vunnit någon ny tävling. Det går inte att komma ifrån att Tiger är en av världens mest kända och populäraste idrottsmän, och att vinna är den bästa medicinen.

Stjärnan eget team ska dock ha en annan plan för att få tillbaka helyllebilden av Tiger Woods. De ska nu vädja till stjärnan – och hans hustru – att ställa upp tillsammans och pratat med Oprah Winfrey. En ursäkt till nationen i stil med de som bland andra David Letterman och Bill Clinton gav efter sina otrohetsaffärer.

– Det är det enda sättet han kan återfå respekt på. Och defenitivt det enda sättet som han kan få USA att återigen tro på bilden av honom som familjefar, säger en källa till brittiska tidningen The Mirror.

Och svenske pr-konsulten och medieexperten Paul Ronge håller med sina amerikanska kollegor.

– Nyckeln till alltihop är Elin. Oavsett om de kommer att fortsätta att vara gifta, eller om de skiljer sig, så är det hon som kan rädda hans karriär. De måste prata igenom det ordentligt och sedan gå ut i någon form av media tillsammans och prata om historien. Med henne vid sin sida kan hans karriär ha en ny chans, men utan henne får han nog i stället luta sig tillbaka och glädjas åt de miljarder som han tjänat ihop hittills.

Källor: Aftonbladet, Chicago Sun-Times, Daily Beast.com, People, The Mirror, TMZ, US Weekly

Publisert: