Reklamkupp mot Google

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-07

Jagade Google-bilen för att komma på bild

Saskatoon-bon Nate kuppade in sig och sitt bands namn på Google Streetview.

Med gitarr och notställ jagade Nate, 30, Googles fotobil.

Nu finns han på bild på företagets karttjänst.

– Vem som helst, var som helst, kan ses av hur många som helst, säger han.

Google utvecklar sitt kartsystem med stillbilder genom den nya tjänsten Street view. En bil kör i städer och fotograferar från flera olika vinklar, och sedan kan användarna se bilderna som komplement till kartorna.

När företagets fotobil skulle komma till kanadensiska Saskatoon tvekade aldrig den 30-åriga mjukvaruutvecklaren Nate Heagy.

Inte så stort

– Saskatoon är inte så stort, så jag tänkte att jag antagligen kunde hitta bilen om jag verkligen ville, säger han till Cbc news.

Nate gjorde en skylt som han skrev sin musikgrupps namn, "Fear Salesman", på. Och han pratade med sina vänner och bad dem hålla utkik efter bilen. När den sedan kom lyckades Nate inte bara se den, han körde även ifatt den och förutsåg dess körbana.

När bilen passerade Lansdowne-avenyn stod Nate redo med gitarren och skylten som han satt på ett notställ.

Lång väntan

Nates fotokupp ägde rum i våras. Men det var inte förrän i november som Google lanserad Street view-tjänsten för Saskatoon. Först då såg Nate att han lyckats.

– Så fort jag såg mig med skylten började jag jubla eftersom det var mycket arbete och en lång väntan bakom, säger Heagy till Cbc news.

Google har fått kritik för att deras stillbilder är identitetskränkande. Därför har alla ansikten täckts för på bilderna.

Tjänsten finns ännu inte för några svenska städer.