”Våldtäkt? Det liknar mer en ordningsförseelse”

Publicerad:
Uppdaterad:

Kammaråklagarens uttalande väckte snabbt starka reaktioner

Kvinnan säger nej 

– mannen genomför samlag ändå.

Våldtäkt?

Inte enligt kammar-åklagare Rolf Hillegren, 66.

– Våldtäkt utan våld är ju en konstighet, säger han.

I en artikel om rättspraxis kring våldtäktsfall i gårdagens Svenska Dagbladet sa Rolf Hillegren:

– Tar man en kvinna och en man som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, och mannen kör ändå. Visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.

Uttalandet väckte snabbt reaktioner bland politiker och i bloggvärlden – bland annat från V-ledaren Lars Ohly och MP:s språkrör Peter Eriksson.

”Vilja att missförstå”

Rolf Hillegren, som arbetar vid Stockholm citys åklagarkammare, står för vad han sagt – men menar att många vill feltolka honom:

– Ska man bli missförstådd ska man uttala sig om våldtäkter. Viljan att missförstå från de som hyser en annan uppfattning är väldigt stor på det området, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt utvecklar Rolf Hillegren sin syn på lagstiftningen som han anser är fel:

– Vad jag menade var ju det fallet där mannen i ett pågående förhållande inte accepterar kvinnans nej samtidigt som hon inte gör minsta motstånd. Där har man ju från visst håll velat att det beteendet ska inrymmas i våldtäktsbegreppet.

”Jag blir mörkrädd”

– Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr, M, har länge kämpat för skärpt lagstiftning kring våldtäkter och blir mycket upprörd över åklagarens uttalande. Hon befarar att det kan få offer att inte våga anmäla.

– Jag blir mörkrädd. Det är ju det här som vi hela tiden slåss mot, fördomarna om vad som är en riktig våldtäkt och inte, säger hon.

Publicerad: