Ambassadör attackerar Aftonbladet

avOisin Cantwell

”Artikeln är lika motbjudande för oss som den är för israeler”

Svenska ambassadörens uttalande publicerades på ambassadens webbplats, på engelska.

Aftonbladet hamnade i den internationella hetluften i går.

Tidningen kritiserades av Israels vice utrikesminister och av Sveriges ambassadör i Tel Aviv för en artikel.

Men utrikesdepartementet tar avstånd från ambassadören.

Foto: Foto: PAWEL FLATO
”tar avstånd från den” Elisabet Borsiin Bonnier säger att Aftonbladets artikel är ”chockerande och motbjudande” och att ”ambassaden kan inte annat än klart ta avstånd från den”. Hon har varit svensk ambassadör i Tel Aviv i Israel sedan 2007.

Aftonbladet publicerade en artikel om illegal organhandel på kultursidorna i måndags.

Frilansjournalisten Donald Boström berättar i artikeln om ett möte med anhöriga till en palestinier som dödats av israelisk militär, anhöriga som misstänker att organ stals från den döde.

”Blodoffer och ritualmord”

Publiceringen utlöste häpnadsväckande reaktioner i går. Israels vice utrikesminister Danny Ayalon krävde att den svenska regeringen fördömer artikeln.

– Den stinker av rasism och minner om medeltida anklagelser om blodoffer och ritualmord, sa Ayalon.

Ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier gjorde ett uttalande på ambassadens hemsida där hon skrev att publiceringen av artikeln ”är lika chockerande och motbjudande för oss svenskar som den är för israeliska medborgare. Vi delar den bedrövelse som den israeliska regeringen, medier och den israeliska allmänheten uttryckt. Ambassaden kan inte annat än klart ta avstånd från den”.

– Fullständigt absurt. Ambassadören borde kallas hem och tvingas igenom en lektion i yttrandefrihet. Det här måste vara tjänstefel, säger Per Gahrton, miljöpartist och kännare av Mellanöstern.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin:

– Sverige har yttrandefrihet. Här har Israel kritiserat Sverige som demokrati i stället för att gå i svaromål på en artikel. En svensk ambassadör ska över huvud taget inte uttala sig om kritik som hålls på en sådan nivå.

Elisabet Borsiin Bonnier hälsar via ambassadens pressekreterare Annika Ben David att hon inte vill kommentera sitt uttalande.

Hon får kritik från UD

I går kväll togs det bort från ambassadens hemsida. Och UD har tagit avstånd från utspelet.

– Ambassaden har gjort ett uttalande på lokalt initiativ. UD skulle inte ha gjort samma sak. UD har respekt för den svenska yttrandefriheten och recenserar inte artiklar i svensk press om utrikes förhållanden, säger departementets presschef Anders Jörle.

Carl Bildt var i går på resa i Ungern och lät via sin pressekretare Irena Busic hälsa att han inte hade några kommentarer.

Anders Jörle säger dock att hans uttalande är sanktionerat av utrikesministern.

Här är artikeln som utlöste stormen