Donald Trump

Frankrike: Missförstånd bakom Trumps vrede

Av: 

TT

Emmanuel Macron lade handen på Donald Trumps knä vid fototillfället i Élyséepalatset, medan amerikanen hade ett mer distanserat kroppsspråk.
Emmanuel Macron lade handen på Donald Trumps knä vid fototillfället i Élyséepalatset, medan amerikanen hade ett mer distanserat kroppsspråk.
USA:s president Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron gör tummen upp i samband med överläggningarna i Élyséepalatset.
Emmanuel Macron och Donald Trump med fruarna Melania (med ryggen mot kameran) och Brigitte efter överläggningar och lunch i Élyséepalatset.

NYHETER

Frankrike försöker dämpa Donald Trumps ilska över Emmanuel Macrons förslag om en europeisk försvarsmakt och hävdar att den franske presidenten misstolkats.

"Han sade aldrig att vi behöver en europeisk armé mot USA", understryker presidentens kansli.

När Trump och Macron möttes i Élyséepalatset var kroppsspråket tydligt mindre hjärtligt än vid tidigare möten. Den franske ledaren verkade angelägen om att vara Trump till lags och sade att han håller med om att den ekonomiska bördan inom försvarsalliansen Nato måste fördelas jämnare. Han klappade Trump på knät och försäkrade att ett bättre integrerat europeiskt försvar skulle innebära "mer Europa i Nato".

Trump, som gav ett mer distanserat intryck, sade att han och Macron är mycket goda vänner och att han uppskattade kommentarerna om att dela på bördan.

– Vi vill ha ett starkt Europa. Det är väldigt viktigt för oss att ha ett starkt Europa.

"Mycket förolämpande"

Donald Trump besöker Frankrike för ett högtidlighållande av första världskrigets slut. Han inledde besöket med en Twittersalva mot den franske presidentens uttalande om en "riktig europeisk armé", något Trump tolkade som att hans franske kollega vill "bygga en egen militär för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland".

"Mycket förolämpande, men kanske borde Europa först betala sin rättvisa andel i Nato, som USA subventionerar stort", skrev Trump.

Finansieringen av Nato är en käpphäst för den amerikanske ledaren, och europeiska länder har tidigare gått med på att höja försvarsanslagen för att kunna spela en större roll i alliansen.

Kritiserade Trump

Macrons förslag handlade om att EU ska kunna möta hotfulla tongångar från Ryssland, utan att vara militärt beroende av USA. Men han kritiserade även Trumps planer på att säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldistansrobotar – robotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenkrig i Europa på 1980-talet.

– Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet, sade Macron i en radiointervju med franska Europe 1 i Verdun i veckan.

– Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte skydda européerna om vi inte bestämmer oss för en verklig EU-armé, sade Macron.

Planering för regn

Senare på lördagen väckte Trump förvåning och delvis missnöje bland både européer och amerikanska krigsveteraner när han ställde in ett besök på militärkyrkogården Bois Belleau utanför Paris. Ursäkten som gavs var att hans helikopter inte kunde lyfta på grund av dåligt väder, och att det var för sent att arrangera biltransport.

Bland dem som dömer ut förklaringen finns Ben Rhodes, tidigare medarbetare till den dåvarande presidenten Barack Obama.

"Jag hjälpte till att planera president Obamas resor i åtta år", skriver Rhodes på Twitter. "Det finns alltid en planering för regn. Alltid".

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Emmanuel Macron