Mikael Sjöberg har lagt 300 000 kronor på julbelysning

I Mikael Sjöbergs familj börjar julförberedelserna redan i slutet av augusti.

Familjens hus har 58 000 lampor och deras julbelysning lockar besökare ända från USA.

– Vi älskar julen och gör det här för att sprida julglädje till andra, säger Mikael Sjöberg.

Den första advent i år hade flera hundra nyfikna besökare tagit sig till Mikael Sjöbergs hus i Hamrånge utanför Gävle.

Familjens hus har blivit känt för sin minst sagt storslagna julpyntning och många åker långt för att se det med egna ögon.

– Normalt sett är det många som åker 30–40 mil för att se huset. Det är jättekul. Själv har jag svårt att tänka mig att man åker så långt för att titta på ett julhus, men det är kul att folk tycker det är tillräckligt spektakulärt för att åka de extra milen, säger Mikael Sjöberg.

Han har också haft många besökare från USA, som har varit imponerade av huset.

På huset och i trädgården finns 58 000 lampor. En och en halv mil kabel som går till olika styrsystem är nedgrävd i marken. Sedan 2010 har Mikael Sjöberg lagt över 300 000 kronor på julbelysning.

Pyntar i flera månader

Förberedelserna inför första advent börjar flera månader i förväg.

– Vi börjar alltid den sista veckan i augusti eller i början av september. Sedan är vi några personer som jobbar 3–4 timmar varje dag fram till advent, berättar Mikael Sjöberg.

Det är Mikael Sjöberg, hustrun Malin Sjöberg och barnen Joakim och Emma med respektive som samarbetar för att förbereda huset inför högtiderna.

– Vi gör det tillsammans som en enda stor familj.

Familjen har ordnat så att husets besökare kan ratta in en radiokanal med julmusik redan när de kör in på vägen där familjen bor. På huset och i trädgården finns massvis med lampor som blinkar i takt till musiken. Det finns också en tomteverkstad med robottomtar.

– Vi har allt man kan tänka sig och lite till. Det är som ett vinterland och vi har allt som behövs för att få en väldigt fin julstämning.

Det var vintern 2010 som Mikael Sjöberg julpyntade huset för första gången.

– Då fick jag för mig att köpa lite julslingor. Det var många som åkte förbi och tyckte att huset såg häftigt ut och att det stack ut från de andra husen.

Ger julklappar till fattiga barn

Julpyntet har sedan blivit allt mer avancerat.

– Året därpå klädde jag hela huset, men sedan tänkte jag att det måste gå att göra lite bättre. Jag kom på att jag skulle prova musikstyrning och började leta runt men hittade egentligen ingenting i Sverige, utan bara i USA, säger Mikael Sjöberg.

– Men eftersom jag är utbildad elektriker och har haft elektronikfirma så är jag väldigt kunnig på elektronik, så jag kollade runt och hittade att man kan köpa byggsatser och bygga egna ljussystem och löda kretskort. Jag satte mig ner och lödde kretskort som skulle styra alla belysningarna i takt med musiken.

2012 hade han sin första ljusshow på huset.

Några år senare började han fundera på att trappa ner, men då ringde ”Julkampen” från Kanal 5 och frågade om han ville tävla i tv om att ta hem titeln ”Bäst i Sverige på julbelysning”.

Då fick Mikael Sjöberg blodad tand och involverade för första gången hela familjen ljushuset. Och så har det fortsatt.

Sedan förra året arbetar familjen med organisationen Klappakuten, och i år har de börjat ta en frivillig entré på 20 kronor för vuxna och 10 kronor för barn.

– För de pengarna kommer vi att köpa och slå in julklappar och ge till Klappakuten, som delar ut julklappar till barn som lever i fattiga hem. Julen är ändå en tid då vi ska tänka på alla, säger Mikael Sjöberg.

Familjen håller igång ljusen alla dagar mellan klockan 16 och 22, förutom under söndagarna i advent, då de håller öppet för besökare mellan 18 och 22.

CHATT: Hur pyntar du?

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN