Förlorade i mellanårsvalet – nu pekas Beto O’Rourke ut som presidenthopp

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Beto O’Rourke förlorade knappt mot Ted Cruz i senatsvalet i Texas.

Nu beskrivs förlusten som att han kom undan med blotta förskräckelsen – och O’Rourke kallas demokraternas hetaste presidentkandidat 2020.

– Demokraterna har ingen annan som honom. Jag har sett dem alla och det finns ingen av den kalibern, säger Ted Cruz chefsstrateg Jeff Roe.

Mellanårsvalet i tisdags slutade med en knapp förlust för Beto O’Rourke trots en mycket omskriven – och dyr – kampanj.

I slutändan tog Ted Cruz staten Texas senatorsplats. Men en, för den traditionellt republikanska staten, minimal marginal till sin demokratiske motståndare. Knappa 3 procentenheter.

Trots förlusten beskriver nu allt fler det som att det var rena turen för Beto O’Rourke att han inte gick och blev Texas senator. Nu pekas 47-åringen ut som demokraternas stora hopp i presidentvalet 2020.

1 av 2 | Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Beto O’Rourke

”Så ’Fucking’ stolt”

Och engagemanget han väcker jämförs med Obamas. Demokraten stötas av amerikanska giganter som Beyoncé och basketikonen LeBron James. Den 47-årige trebarnspappan har över 700 000 följare på Twitter och samlade in över 630 miljoner kronor i kampanjbidrag.

– Jag är så ”fucking” stolt över er, sa Beto O’Rourke på valnatten när han erkände förlusten och tackade för allt stöd.

– Kvällens förlust kommer inte förminska vad jag känner för Texas eller det här landet, säger O’Rourke.

Trots att han själv säger att han inte tänker ställa upp till presidentvalet höjs allt fler röster för att han måste använda sig av den rörelse han byggt upp bland inom partiet – för att nyttja det momentum han byggt upp mot sittande president Donald Trump 2020.

Jämförs med Obama

Demokratiske partistrategen David Wade jämför det med hur Barack Obamas tal på partiet nationella kongress 2004 väckte ett hopp om förändring som tog honom ända in i Vita huset.

– Föreställ dig att Barack Obama hade skjutit upp sin kampanj och avvaktat i väntan på ett säkrare tillfälle med att bli president när han byggt upp det omedelbara stödet, säger Wade till The Hill.

– Du har ingen garanti för att sådana här tillfällen varar för alltid.

En annan partistrateg hos Demokraterna men att det är nu chansen finns att bygga en nationel rörelse för Beto O’Rourke.

– Det är nu folk känner igen hans namn, han har haft en enormt framgångsrik kampanjinsamlingsoperation och känns som ett ungt fräscht namn med en cool personlighet och ett nytt perspektiv, säger Maria Cardona till The Hill.

– Han pratar spanska och skulle vara en intressant och optimistisk kandidat.

”Röstar inte på förlorare”

Även inom republikanerna ser partistrategerna på O’Rourke som en stark motståndare i ett presidentrace.

– Demokraterna har ingen annan som honom. Jag har sett dem alla och det finns ingen av den kalibern på den nationella scenen, säger Ted Cruz chefsstrateg Jeff Roe till Politico.

– Jag ber för den själ som ställs mot honom i Iowa om 435 dagar.

Iowa, tillsammans med New Hampshire, anses ha särskild betydelse i presidentvalen då de är först ut i primärvalet och ger segraren i staten rejält med luft under vingarna i och med uppmärksamheten denne får.

Men det är inte alla som håller med om att förlusten mot Ted Cruz kan vara första steget mot Vita huset för Beto O’Rourke.

Corey Lewandowski, kontroversiell rådgivare åt president Trump, ser valresultatet i Texas som en diskvalificering av 47-åringen som en framgångsrik presidentkandidat:

– Folk röstar inte på förlorare, säger Lewandowski till Newsweek.

– Om du inte kan vinna i din egen stat, oavsett vilken stat det är, så är det inte rimligt att satsa på något större.

Publicerad:

LÄS VIDARE