Spiraler kom ut i bitar – företag anmäls

Av:  TT

Ett tjugotal kvinnor i Skåne har drabbats av att spiraler har gått sönder när de ska dra ut dem. Arkivbild.
Ett tjugotal kvinnor i Skåne har drabbats av att spiraler har gått sönder när de ska dra ut dem. Arkivbild.

Ett tjugotal kvinnor i Skåne som satt in en kopparspiral för att undvika graviditet har drabbats av att en del av den blivit kvar i livmodern. Nu anmäls tillverkaren.

– Det finns risk för att den kvarliggande biten perforerar livmodern, säger Bodil Knutson, verksamhetschef på Skånes universitetssjukhus barnmorskemottagningar.

Tillverkaren har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och Läkemedelsverket, skriver Sydsvenskan.

– Det som kan hända är ju dels att man inte kan bli gravid, dels finns en liten risk för att den kvarliggande biten perforerar livmodern. Den får tas ut med operation, säger Bodil Knutson, verksamhetschef på Skånes universitetssjukhus barnmorskemottagningar.

Kopparspiralen Nova Plus har tillverkats av ett spanskt företag, Eurogine, och sålts i Sverige av medicinteknikföretaget Solann AB.

”Jätteolyckligt”

Den har tillverkats under 2015–2017 och sålts till alla landsting i Sverige. Fler fall har upptäckts allteftersom, då kopparspiraler ska bytas ut efter fem år eller när kvinnan vill bli gravid.

Enligt Nova Plus vd Ann Strålman har en produktionsomgång av plastblandningen blivit defekt.

– Det är jätteolyckligt, men samtliga tillverkare av kopparspiraler i hela världen har drabbats fast i olika tidsperioder, säger hon till Sydsvenskan.

Den defekta omgången har dragits in och ingen av kvinnorna råkade ut för något allvarligt.

Publisert: