Närmare 600 anmälningar mot SVT:s ”Uppdrag Granskning”

avMalin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT:s ”Uppdrag Granskning” som sändes på onsdagskvällen har anmälts till Granskningsnämnden 592 gånger, skriver Dagens Nyheter.

I programmet granskades mediernas publicistiska beslut i samband med MeToo. Programmet undersökte de anklagelser som flera medier under hösten publicerade om Fredrik Virtanen.

Redan innan programmet sändes i tv hade över 100 anmälningar inkommit till Granskningsnämnden för radio och tv. Vid 12-tiden på torsdagen hade siffran ökat till 592, enligt DN.

– De flesta verkar anse att programmet håller Aftonbladetprofilen om ryggen, som att han är ett offer, säger Carina Jakobsson, registrator vid Granskningsnämnden, till DN.

Siffran är ovanligt hög, menar myndigheten.

Misstankarna blev startskottet på svenska Metoo-rörelsen

Det var i oktober som medieprofilen Cissi Wallin på Instagram valde att namnge den medieman hon tidigare berättat om ska ha drogat och våldtagit henne 2006.

Den polisanmälan som Wallin tidigare gjort mot Fredrik Virtanen om våldtäkt hade då flera år tidigare lagts ner då brott inte kunde styrkas.

Cissi Wallins Instagram-inlägg blev en del av starten för den svenska MeToo-rörelsen, och flera kända personer spred inlägget.

Flera medier namngav Virtanen som i ett tidigt skede kallades för ”Aftonbladetprofilen”. Bland annat Svenska Dagbladet som skrev ett reportage där fem anonyma kvinnor som säger sig ha utsatts av Virtanen fick komma till tals. Reportaget sågades på flera punkter i ”Uppdrag Granskning.”

Efter att anklagelserna mot honom fått nytt liv i medierna valde Fredrik Virtanen att lämna Aftonbladet.

Tidigare i år anmälde Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal. Förundersökningen pågår fortfarande.

Publicerad: