Går emot partilinjen om ensamkommande

Foto: Johan Nilsson / TT
Runt 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna i Sverige för att studera på gymnasiet. Arkivbild.
NYHETER

Minst en handfull av Alliansens riksdagsledamöter kommer att rösta emot partilinjen när riksdagen beslutar om att ge uppemot 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna.

Inför torsdagens omröstning i riksdagen signalerar flera ledamöter att de inte tänker följa partilinjen. Christina Örnebjär (L), Nina Lundström (L), Birgitta Ohlsson (L), Roland Utbult (KD), Annika Eclund (KD) och Emma Henriksson (KD) tänker rösta ja till regeringens förslag.

– Jag står inte bakom Liberalernas politik i den här frågan, säger Christina Örnebjär i riksdagens debatt.

I sak förändrar det ingenting, eftersom regeringen redan har stöd av Vänsterpartiet och – efter moget övervägande – även av Centerpartiet.

Staffan Danielsson (C) meddelade dock under riksdagsdebatten att han tänker lägga ner sin röst.

Förslaget omfattar ensamkommande som kom före den 24 november 2015, som har fått vänta så länge på besked att de hunnit fylla 18 år och som har fått avslag på sin ansökan. De får nu möjlighet till en ny prövning för att studera på gymnasiet.

Elisabeth Svantesson (M) kritiserar förslaget för att vara rättsosäkert, godtyckligt och utan tillräckliga konsekvensbeskrivningar.

– Det är riktigt dålig lagstiftning, säger hon.

– Jag har hört statsminister Stefan Löfven säga många gånger att ett ja ska vara ett ja och ett nej ett nej, men ändå står vi här i dag.

Ingen minister deltog i debatten, men Maria Ferm (MP), som är en av arkitekterna bakom förslaget, välkomnar att det ser ut att få stöd på torsdag.

– På grund av de långa handläggningstiderna behöver vi nu ta politiskt ansvar. De ska inte drabbas av att svenska myndigheter inte lyckas handlägga deras ansökningar i tid, säger Maria Ferm.