Forskare: Därför ska du cykla eller gå till jobbet

Lämna bilen hemma, uppmanar forskare.
Lämna bilen hemma, uppmanar forskare.

Vill du minska risken för att dö i hjärtsjukdom eller av stroke ska du lämna bilen hemma, enligt forskare, skriver The Independent.

Att gå eller cykla till jobbet är att föredra om man vill hålla sig frisk och kry. Det menar forskare vid bland annat universitetet i Cambridge i England, skriver The Independent. En ny studie, som publicerats i vetenskapliga skriften Heart, visar att ta sig fram till fots, cykla eller åka kollektivt minskar risken dramatiskt för att utveckla hjärt- och kärlproblem eller få stroke.

För att komma fram till detta har man studerat 35 899 personers pendlingsvanor. I början av studien så fick personerna svara på frågor om deras resvanor och om andra beteenden som kan påverka hälsan, som att röka. Sedan följde man dem i cirka sju år.

”Ett viktigt budskap”

Resultatet av den insamlade datan visade att de pendlare som väljer att låta bilen stå hemma ibland när de ska ta sig till jobbet minskar risken att dö av hjärtsjukdom eller stroke med 30 procent – i jämförelse med de som endast åker bil. Dessutom så visar resultatet att de som endast väljer att åka kommunalt kombinerat med att cykla eller gå minskar risken att dö i hjärt-eller kärlsjukdom med 43 procent.

"Detta är ett viktigt budskap till kliniker som informerar människor om hur man ska vara fysiskt aktiv och minska risken för sjukdom”, skriver forskarna.

Publisert: