Hagasessan Birgitta nobbar prins Gabriels dop

avAdam Westin

NYHETER

Kungens syster missar prins Gabriels dop.

Inbjudan kom för sent och prinsessan Birgitta kommer befinna sig i Hongkong, skriver Expressen.

– Det är lite synd att det blev fel. Jag fick reda på dopdatumet för sent. Men det är som det är, säger prinsessan Birgitta till tidningen.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall

På fredag den 1 december döps prins Gabriel.

Sveriges senaste prins föddes den 31 augusti. Några dagar senare avslöjades namnet Gabriel Carl Walther, och att han skulle bli hertig av Dalarna.

Birgitta är i Hongkong

Dopgudstjänsten äger rum i Drottningholms slottskyrka, därpå ger kungaparet en mottagning på Drottningholms slott. Gästlistan hålls än så länge hemlig.

Men det står klart att en av prins Carl Philips faddrar, kungens syster prinsessan Birgitta, inte kommer till dopet, skriver Expressen.

– Nej, jag gör inte det. Tyvärr, säger prinsessan Birgitta till tidningen.

Hon kommer istället vara i Hongkong på en arbetsresa, skriver Expressen. Tidningen skriver att hon även missade prins Alexanders dop, då det krockade med en golfturnering.

Fick veta datumet för sent

Prinsessan Birgitta kommer resa med en delegation till Hongkong, i egenskap av beskyddare för Hongkongs handelskammare i Sverige.

– Jag blir borta en vecka. Det ska bli kul.

– Det är lite synd att det blev fel. Jag fick reda på dopdatumet för sent. Men det är som det är, säger prinsessan Birgitta till Expressen.

Hon reser under onsdagen, och på tisdag i nästa vecka kommer även prins Carl Philip att besöka Hongkong.

Prinsessan säger till Expressen att resan inte gick att ändra när hon väl fått veta vilket dopdatumet skulle bli, men att hon gärna hade närvarat och istället kommer att skicka en hälsning.

”Värmer mitt hjärta”

Birgitta, en av de fyra så kallade ’Hagasessorna’, växte upp på Haga slott tillsammans med kung Carl Gustaf och prinsessorna Desirée, Margaretha och Christina.

När det visade sig att Kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle bo på slottet var Birgitta och systrarna lyckliga över deras val.

– Vi har hoppats på Haga, men vi trodde inte att det skulle bli så eftersom regeringen använder slottet. Så det här är en fantastisk nyhet. Fenomenalt. Det värmer mitt hjärta att de ska bo där, sade Birgitta till Aftonbladet då.

Konstiga dopgåvorna till kungabarnen 00:58
ARTIKELN HANDLAR OM