Här slår Turkiet till mot IS och PKK

avChristoffer Malm

1 av 6

Turkiet har inlett dödliga flygattacker mot Islamiska staten och kurdiska PKK.

Samtidigt har hundratals gripits i räder runt om i landet de senaste dagarna.

– Vi kommer inte låta Turkiet bli ett laglöst land, säger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

Nu slår turkiska staten till mot Islamiska staten och sin gamla motståndare PKK. Turkiska flygvapnet har bombat IS-mål i norra Syrien – och trots en vapenvila som har rått sedan 2013 attackerades även PKK-fästen i norra Irak med turkiska bombplan, både i går fredag och under lördagen.

– Turkiets operationer kommer, om det behövs, fortsätta till terrorganisationernas högkvarter, alla ställen där de planerar attacker mot Turkiet och alla vapenlager som används mot Turkiet är förstörda, sa Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu på lördagsförmiddagen.

Den turkiska regimen har inte avslöjat var man har riktat sina bombanfall mot IS och vad som kan ha träffats, utan nöjer sig med att berätta att anfallen har varit "effektiva".

Flera döda

Enligt nyhetsbyrån Reuters lyfte tre stycken F-16 från en bas i Diyarbakır i sydöstra Turkiet tidigt på fredagen och slog till mot två IS-baser och en "samlingsplats". Målen valdes utifrån underrättelseuppgifter om att vapen och sprängmedel förvarades i området, säger en anonym turkisk regeringstjänsteman till CNN.

Vid den första räden dödades nio IS-stridande i Syrien.

Flyganfallet över gränsen följde på den första sammandrabbningen över gränsen, då en turkisk soldat i går dödades i en eldstrid med IS. Turkisk militär svarade med pansarvagnar. En jihadist ska ha dödats och tre fordon förstörts i Syrien.

Fler anfall planeras

Och Turkiet planerar redan att genomföra fler flyganfall mot mål i Syrien och Irak.

– Vi har gett instruktioner för en tredje serie tillslag i Syrien och Irak. Luft- och markoperationer är på väg, sa premiärminister Ahmet Davutoğlu på lördagen.

Hundratals gripna

Men även på hemmaplan så tar turkiska regimen i med hårdhandskarna. Alla "terroristgrupper" ska behandlas likadant, enligt den turkiska premiärministern.

Myndigheterna har inlett omfattande razzior mot misstänkta anhängare av IS, PKK och andra "militanta grupper". Totalt har 590 personer gripits sedan tidigt i går, uppger regeringen.

Runt 5 000 poliser ska med stöd av helikoptrar ha deltagit bara i Istanbul, rapporterar turkiska medier enligt Reuters. En kvinna rapporteras ha dödats i en sammandrabbning med polis i Istanbul. Enligt nyhetsbyrån Anatolia var hon medlem av den vänsterextrema gruppen DHKP-C som enligt myndigheterna samarbetar med den kurdiska PKK-gerillan.

ARTIKELN HANDLAR OM