Terrorattackerna i Paris 2015

Terrorhjärnan hånade polisen

Av: 

Gustaf Tronarp

Arne Höök

NYHETER

Han sägs kunna knytas till minst sex terrorattacker, och är dömd i sin frånvaro till 20 års fängelse.

Han kidnappade sin 13-årige lillebror till IS.

Abdelhamid Abaaoud, 29, pekas ut som den blodbestänkta spindeln i nätet bakom massakrerna i Paris.

Han kallar sig turist-terrorist på sin Facebook-sida.

Abdelhamid Abaaoud, belgare och bosatt i Brysselförorten Molenbeek pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris – och den som gav ordern till de tre terrorlagen.

Det uppger en källa närstående till den franska underrättelsetjänsten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han räknas som en av de mest extrema krafterna inom IS, ska nu befinna sig i Syrien, men tros ha rest minst en gång till Belgien för att aktivt delta i attentat.

För svenska tv-tittare presenterade sig Abaaoud redan i januari år, när SVT:s Agenda visade en film han tagit med sin egen mobilkamera, inne på IS-kontrollerat område i Syrien. En skrattande man som släpar döda ”fiender till Islam” efter en pickup och slänger kropparna i en grop på en åker. Bland offren finns en ung pojke som nyss burit tallrikar i ett kök.

Knuten till flera dåd

Nu kopplar fransk och belgisk underrättelsetjänst och polis Abdelhamid Abaaoud direkt till minst sex planerade och/eller utförda IS-attacker i Europa.

Enligt källor till bland annat nyhetsbyråerna AP, Reuters och AFP, de franska tidningarna Le Monde och Liberation, belgiska De Standaard och belgiska tv-bolaget RTBF, är Abaaoud känd som:

Hjärnan bakom attackerna fredagen den 13 november i Paris.

Direkt knuten till Ayoub el-Khazzani, som avväpnades och greps innan han hann fullfölja en massaker på ett tåg mellan Bryssel och Paris i augusti i år.

Den som militärt utbildade Reda Hame, en fransk jihadist som greps den 11 augusti. Hame har uppgett i förhören att han instruerats av Abaaoud att attackera ”något enkelt” som en konsertsal.

Direkt knuten till Sid Ahmed Ghlam, som greps inför ett terrorförsök i april i Paris, i en bil full med vapen – bland annat flera kalasjnikovs.

Aktiv i ett planlagt överfall med automatvapen mot poliser i Verviers i Belgien 15 januari. Två terrorister sköts till döds, Abaaoud, ledaren, ska ha undkommit, och därefter flytt till Syrien.

Via telefonavlyssning kunnat knytas även till Mehdi Nemmouche, som i maj 2014 attackerade det judiska museet i Bryssel. Fyra personer sköts ihjäl av Nemmouche, som greps efter en veckas polisjakt.

Skryter om sin flykt

Abdelhamid Abaaoud har varit känd som jihadist av den belgiska polisen en lång tid. Enligt belgiska RTBF dömdes han i juli i år – i sin frånvaro – till 20 års fängelse för terrorrekrytering. Totalt 30 personer dömdes i samma rättegång, alla som delaktiga i ett nätverk för rekrytering till IS i Syrien. Hälften fick likt Abaaoud dömas i sin frånvaro.

Abdelhamid Abaaoud är också polisanmäld av sin egen far, för kidnappning av sin 13-årige lillebror. Pojken ska ha förts till Syrien, och har synts på bild med automatvapen – kallad "världens yngste jihadist".

”Särskilt hänsynslös”

Under strider för Islamiska staten har han pekats ut som särskilt hänsynslös. Franska nättjänstent RTL beskriver 29-åringen som ”en av de mest aktiva IS-bödlarna” i Syrien, och i IS egen tidning, Dabiq, har han själv berättat om sin terror i olika länder. Bland annat om flykten till Syrien från attentatet i belgiska Verviers.

– Jag klarade att ta mig hit trots att flera underrättelsetjänster jagade mig, säger Abaaoud till Daqib.

”Fanns överallt”

– Mitt namn och min bild fanns överallt, var med i alla nyhetssändningar. Trots det kunde jag uppehålla mig i deras hemland (Belgien, reds anm) och planlägga operationer, och försvinna när det blev nödvändigt.

Abaaoud hävdar att han gjort resan Syrien–Belgien tur och retur flera gånger. Enligt britttiska The Guardian skedde första resan 2013, med återkomst till Belgien via Grekland året efter.

Vid minst ett tillfälle ska Abaaoud ha stoppats av belgisk polis, men utan att bli igenkänd. Han var då efterlyst för inblandning i flera terrorhandlingar.

Åklagaren vill inte kommentera

Abaaoud är född i Belgien av marockanska föräldrar, och uppvuxen i den segregerade förorten Molenbeek. I söndags greps flera personer där, en av dem brodern den till 26-årige Salah Abdeslam, som nu jagas över hela världen för inblandning i terrordåden.

Brodern, Mohamed Abdeslam, släpptes i går och har sagt till media att han inte känt till att hans bröder radikaliserats, och att han tänker på offren.

Sent på måndagseftermiddagen ville åklagare i Belgien inte kommentera uppgifterna om att Abdelhamid Abaaoud skulle vara hjärnan bakom Parisattackerna utan kallade dem för ”rykten”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattackerna i Paris 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattackerna i Paris 2015

Abdelhamid Abaaoud

Paris

Salah Abdeslam