Rekryteringen till IS

Svensk 15-årig flicka ville ansluta till IS

NYHETER

En 15-årig flicka från Örebro försökte resa till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS, uppger P4 Örebro.

Men hon stoppades i Turkiet.

Sammanställning: Så blev IS världens rikaste terrororganisation

Under våren ska flickan ha lämnat Sverige för att försöka ansluta sig till Islamiska staten, IS. Enligt nyhetskanalen kontaktade dock hennes föräldrar polisen så snart de fick reda på flickans planer och hon kunde stoppas när hon kom till Turkiet.

”Lockelse om att få status”

Nu är 15-åringen tillbaka i Örebro.

– I några fall har vi sett i Europa och även i Sverige att man lever i ett ganska starkt hederskontext där friheten är något begränsad. Man får gå i skolan och man får träna men däremellan är det inte så mycket. Då kan ju en lockelse om att få status, en ärbarhet som gift kvinna i Syrien, vara en lockelse faktiskt som man får till sig via internet och man chattar med tjejer där nere, säger Fredrik Malm är områdespolis i Vivalla i Örebro, till P4 Örebro.

Han säger vidare att mycket pekar på att någon hjälpt flickan att komma iväg.

Oklart med finansiärer

– Det är klart att det finns pengar med i spelet, att någon bidrar med det eller underlättar åtminstone att man kommer till flygplatsen. Men där har vi ingen klar bild över vem som finansierar, säger Fredrik Malm till P4 Örebro.

Samtidigt rapporteras att ytterligare tre örebroare försöker ta sig till Syrien för att ansluta till terrororganisationen. Det ska röra sig om en kvinna i 20-årsåldern och två män, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern. Trion har redan deporterats från Turkiet två gånger och var de befinner sig i nuläget är oklart.

En av de två männen har flera bröder som redan varit i Syrien, uppger P4 Örebro. En av bröderna har dött under strider i landet.
Sammanställning: Så blev IS världens rikaste terrororganisation

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till terrorvälde

Sofia Roström Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rekryteringen till IS

ÄMNEN I ARTIKELN

Rekryteringen till IS

Örebro

IS/Daesh (Islamiska staten)