Wallström: Jag har inget skämmas för

Turerna kring Margot Wallströms lägenhet hon fått hyra av Kommunal fortsätter.

Kommunals ordförande Annelie Nordström skyllde tidigare idag på att utrikesministern missförstått samtalet.

Nu slår Wallström tillbaka i en första intervju med Aftonbladet.

– Så här är det, jag har ingenting att skämmas för. Jag fick svar att de lämnade ut över 50 procent av lägenheterna och också bekräftat att jag inte gick före i någon kö, säger Margot Wallström.

Kommunal delar ut stora våningar till chefer och politiker, i de hus förbundet äger i Stockholm innerstad. En av de som fått hyra en lägenhet är utrikesminister Margot Wallström som behövde ett korttidsboende.

På fedagseftermiddagen sa Kommunals ordförande Annelie Nordström att utrikesministern måste ha missförstått deras samtal om hyreslägenheten, inför uthyrningen.

Margot Wallström beskriver på fredagskvällen att hon är upprörd över att ha blivit indragen i skandalerna kring fackförbundet.

– Såhär är det, jag har ingenting att skämmas för. Jag tycker att man måste vara ärlig och uppriktig. Jag tog direkt ställning och bestämde mig för att jag ville säga upp det här kontraktet och tycker att det var lika bra med att gå ut med det så att alla vet hur det ligger till. Jag var dessutom upprörd, för jag tyckte att jag hade försäkrat mig om tillfredsställande svar på de här frågorna som var viktigast för mig. Det var helt avgörande.

För många frågetecken

Wallström beskriver också vilka krav hon ställde på Kommunal innan hon valde att hyra lägenheten.

– För mig är det två saker som varit viktiga. Det ena är att Kommunal lämnar ut lägenheter till den kommunala bostadskön. Det andra att jag absolut inte ville gå föra i någon kö som Kommunal hade för människor som jobbar här tillfälligt och behöver en lägenhet för en avgränsad tid.

Hon berättar om svaret från Annelie Nordström:

– Hon sa att de lämnade ut över 50 procent av lägenheterna, vilket också bekräftades av deras kassör. Jag fick också bekräftat att jag inte gick före i någon kö, säger Margot Wallström.

Hur tänker du kring vad hon sa nu?

– Det som har framgått och det som man tagit reda på är att de inte lämnat ut en enda lägenhet på 16 år till den kommunala bostadskön. Jag sa förstås upp min lägenhet omedelbart. I övrigt är det för många frågetecken för att det ska vara acceptabelt. Om det är lögn eller missförstånd, jag kan bara säga vad som var viktigast för mig och som jag upprepat ställt frågor om, säger Margot Wallström.

Hur kommer det sig att du inte köpte en lägenhet i stället?

– För mig var det här en tillfällig lösning eftersom jag letar bostad. Jag kan bara beklaga att det tagit tid, vilket många vet att det kan göra. För mig har det inte varit något kontrakt jag varit ute efter, utan en tillfällig lösning medan jag letar bostad

'Står inte i beroendeställning'

Tidigare under fredagen sa Moderaternas partisekreterare, Tomas Tobé, att Margot Wallström satt sig i en beroendeställning till Kommunal.

– Huvudfrågan är att Margot Wallström är en del av den svenska regeringen, är utrikesminister och har satt sig i en beroendeställning genom sitt agerande, säger Tomas Tobé.

Margot Wallström menar att oavsett vem man hyr en en lägenhet av så uppstår en beroendeställning.

– Det kan vara kommunalt eller privat, om det skapar en beroendeställning måste andra avgöra. Jag har aldrig någonsin känt mig i beroendeställning av Kommunal.

Utrikesministern säger att hon nu tittar på hur hon ska lösa sin boendesituation i Stockholm.

– Antingen får jag bo hos någon god vän eller så får jag lösa det på något annat sätt, så snart som möjligt.

Publisert: