Grekland

Nu är Grekland officiellt bankrutt

Av: 

Sebastian Hagberg

Sara Kvarnström

NYHETER

Inget besked om fortsatt stöd i kväll

Vid midnatt gick tiden ut för Grekland att betala tillbaka sin skuld till IMF.

Inga pengar kom – och nu är landet officiellt bankrutt.

EU, IMF och ECB ska diskutera ett nytt stödprogram efter folkomröstningen på söndag. Det uppger Jeroen Djisselbloem enligt TT.

Strax efter midnatt, natten mot onsdag, kom det väntade beskedet.

Grekland ställer in betalningen av den 1,6 miljarder euro stora skulden till IMF, och landet är officiellt bankrutt.

Beskedet kom efter dagar av spekulationer, utspel och rykten. Så sent som i eftermiddags bad Greklands premiärminister Alexis Tsipras EU om ett nytt räddningsprogram för att täcka landets alla finansiella behov under de kommande två åren. Därtill ville Tsipras ha ett program för skuldavskrivningar. Det framkom i ett brev till Jeroen Dijsselbloem –ordförande för europeiska stödfonden European Stability Mechanisms (ESM) – som tidingen Politico kom över på tisdagen.

– Makalöst. Det är oseriöst, väldigt fräckt och respektlöst mot de andra euroländerna som ändå ställt upp med så mycket pengar. Det är de andra euroländernas skattebetalare som får betala, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi på Stockholms universitet.

"Det kommer för sent"

Dijsselbloem svarade med en extrainsatt telefonkonferens på tisdagkvällen, men något beslut om Greklands ansökan togs inte då.

– Det kommer för sent, var Dijsselbloems kommentar om grekernas invit efter mötet.

Parterna kommer istället att fortsätta samtalen under onsdagen. EU, IMF och ECB kommer dock inte att ta ställning kring ett nytt stödprogram förrän efter söndagens folkomröstning.

Dijesselbloem antydde också att ett nytt stödprogram kommer att ställa ännu tuffare krav på landet.

Ber om skuldnedskrivningar

Tsipras skrev i sitt brev att han också vill inleda samtal om ett tredje räddningsprogram för Grekland som skulle innebära nedskrivningar av den återstående skulden. Grekiska regeringen vill fortsätta diskussionerna för att hitta en "genomförbar överenskommelse" inom eurozonen rapporterar Bloomberg Business.

– Från och med imorgon finns inget stödprogram och Grekland klarar sig inte utan stöd. Vad jag förstår har EU svarat att Grekland kan söka stöd som alla andra länder, säger Harry Flam.

Men en sådan ansökan brukar ta veckor om inte månader säger Harry Flam.

– Grekland är i akut behov. Utan stöd kan de inte öppna bankerna igen, säger han.

Brevet från Grekland skickades även som kopia till EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker som häromdagen uppmanade grekerna att rösta ja till långivarnas krav i folkomröstningen den 5 juli.

Betalning på 1,6 miljarder euro

Självförtroendet var stort när Grekland gick med i euro-samarbetet 2001. I dag vid midnatt svensk tid misslyckas de med att betala av sin skuld till IMF. Det bekräftade Greklands finansminister redan tidigt på tisdagen.

IMF väntar sig 1,6 miljarder euro (cirka 15 miljarder svenska kronor) från Grekland. Ett lån som bara kan betalas av med nödlån från EU menar Grekland.

Totalt har Grekland en statsskuld på 323 miljarder euro, nästan 3000 miljarder svenska kronor, enligt BBC.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Grekland

ÄMNEN I ARTIKELN

Grekland

Grexit

Angela Merkel