Kim Jong-un i natt: Gör er redo för krig

Av: John Granlund, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Den här högtalaranläggningen står i centrum för ett propagandakrig mellan Nord- och Sydkorea.

I natt gav Kim Jong-un order till militären om att ställa sig i full krigsberedskap.

I natt, svensk tid, trappades stämningen upp ytterligare mellan Nord- och Sydkorea.

Kim Jong-un beordrade på fredagsmorgonen, lokal tid, sin armé att stå redo för krig, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och kinesiska medier.

Samtidigt rapporterades det att Sydkoreas styrande parti satt i krismöte för att diskutera hur de ska bemöta provokationerna från Pyonyang.

Högtalare pumpar propaganda

Det upptrappade tonläget följer på den artilleribeskjutning som bröt ut mellan de två grannländerna tidigare under torsdagen. Enligt Sydkorea började utväxlingen av granater med att en granat från diktaturen i norr upptäcktes av sydkoreanskt radarsystem.

Efter det drog Sydkorea första gången på elva års tid i gång de jättelika högtalaranläggningar som står riktade mot den nordkoreanska gränsen, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Systemet används för att sända ut propaganda till invånarna i den kommunistiska diktaturen på andra sidan gränsen.

Hotar med krig

På torsdagen nådde propagandakriget en ny nivå när Nordkorea hotade med en militäroffensiv - en "fullskalig vedergällningsaktion" - om inte sydkoreanerna avslutar operationen.

"Nordsidan hotar med att starta en militär aktion om inte sydsidan stoppar sin psykologiska krigföring riktad mot Pyongyang och stänger av alla installationer inom 48 timmar från klockan 17.00 (lokal tid", uppger det sydkoreanska försvarsdepartementet i ett uttalande.

”Skickar ballonger”

Experter uppger att Sydkorea också sänder in ballonger med radiosändare och karikatyrer av "Den store efterträdaren", diktatorn Kim Jong-un.

– Det här är högtalare som dundrar in ljud som kan höras flera kilometer in på nordkoreanskt territorium. Det kan knappast höras i Pyongyang men det är klart att det är ett stort irritationsmoment för nordkoreanerna, säger Geir Helgesen, chef för Nordiskt institut för Asienstudier i Köpenhamn, till tidningen VG.

Brottet mot den rådande vapenvilan kommer efter flera veckor av ökade spänningar sedan två sydkoreanska soldater skadats svårt av en mina i den demilitariserade zonen mellan länderna. Sydkorea uppger att minan placerades ut på order av Kim Jong-un och hans regim.

Publicerad:

LÄS VIDARE