Livstidsdömde mördaren tänkte döda i fängelset

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Peter Mangs är dömd för två mord och ett flertal mordförsök till livstids fängelse.

Han sitter på en skyddsavdelning, men vill isolera sig från de andra fångarna ytterligare.

Därför planerade han att döda en medintagen.

Så lever de livstidsdömda mördarna bakom fängelsets murar

I november 2012 dömdes Peter Mangs, 43 till livstids fängelse för två mord, fyra mordförsök och tre fall av grovt olaga hot.

Domen fastställdes senare av hovrätten.

Placerad på skyddsavdelning

Mangs har sedan dess suttit inlåst på anstalter med högsta säkerhetsnivå, bland annat Kumla. För närvarande sitter han på anstalten Saltvik utanför Härnösand.

Han är placerad på en så kallad skyddsavdelning, för intagna mot vilka en hotbild finns, exempelvis sexualbrottslingar eller dömda som "tjallat" på medbrottslingar.

Men enligt uppgift till Aftonbladet vantrivs Peter Mangs på avdelningen.

Därför har han, säger en uppgiftslämnare, planerat att döda en medfånge - för att därmed bli placerad i avskildhet på isoleringsavdelningen.

– Planerna har varit konkreta. Han skulle hugga en medintagen med en sax eller skruvmejsel i nacken, säger Aftonbladets källa.

"Ett människoliv är inget värt"

Enligt källan har Mangs sagt att ett människoliv inte är något värt för honom.

Mangs planer kom dock till personalens kännedom, och Kriminalvården vidtog åtgärder för att förhindra att planerna sattes i verket.

Fredrik Wilhelmsson är ställföreträdande säkerhetschef på Kriminalvården-

Han säger att han inte kan uttala sig i det enskilda fallet.

– Men inom Kriminalvården har vi nolltolerans mot hot och våld. Man utreder incidenter och i vissa fall vidtas ju åtgärder. Det kan ske direkt, om det är allvarliga händelser, att man omedelbart flyttar en intagen, eller efter utredningen.

Kriminalvården har också möjlighet att "utdöma straff" i bemärkelsen att de kan skjuta upp den villkorliga tvåtredjedelsfrigivningen.

– Och rör det sig om allvarliga händelser så polisanmäls de givetvis.

Huruvida det hot Mangs uttalat polisanmälts vet han inte.

Vid flera av de brott Mangs dömts för har han visat en total likgiltighet inför människolivs värde. Hans offer har varit obekanta för honom och hans motiv var vid flera av brotten att offren hade utländskt utseende.

Bödel i rättvisans namn

Han har beskrivit sig som någon form av bödel i rättvisans namn. I en intervju med Sydsvenskan har han sagt att mord visserligen är olagligt, men ändå kan vara rätt.

Om mordet på 20-åriga Trez West Persson, som dödades för att hon satt i en bil tillsammans med en man som Mangs uppfattade som kriminell, i oktober 2009 sa han:

– Jag gjorde fel av rätt skäl.

Så lever de livstidsdömda mördarna bakom fängelsets murar

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kumla