Västtrafik ber chauffören om ursäkt

Publicerad 2015-06-01

Fackförbundet och busschaufförernas arbetsgivare har haft krismöte om den nedbrottade busschauffören i Göteborg.

Ett hundratal uppretade kollegor till busschauffören var på plats, och Västtrafik får kritik från flera håll.

– Vi är väldigt ledsna och vill gärna be den här föraren och hela förarkollektivet om ursäkt, säger Maria Björner Brauer från Västtrafik.

Under morgonen har det hållits ett krismöte i Göteborg hos busschaufförernas arbetsgivare Transdev, som tillsammans med representanter från fackförbundet Kommunal pratade om det som skedde i fredags kväll. Ett hundratal busschaufförer var på mötet.

– De var ju väldigt upprörda naturligtvis och tycker att det som har hänt är fruktansvärt, det tycker samtliga inom företaget, säger Klara Haage som är pressansvarig på Transdev.

Även fackförbundet kommunal instämmer i kritiken.

– Det här är inget som man kan acceptera och bara låta passera. Det måste bli några reaktioner från Västtrafik som är huvudmannen och är de som styr och ger direktiv till kontrollanterna, säger Lasse Selander som är regionalt fackligt ombud i Kommunal avdelning Väst.

Satte handfängsel på chauffören

Busschauffören satt på bussen på väg hem från jobbet­ i Göteborg vid 20-­tiden i fredags när biljettkontrollanterna från Västtrafik kom fram och krävde färdbevis.

Enligt ett vittne på bussen sa chauffören till kontrollanterna att han själv var förare­ och precis avslutat sitt elvatimmarspass.

Flera ögonvittnen och en videofilm vittnar om att chauffören fick en brutal behandling av kontrollanterna, som skrek åt honom, brottade ned honom på marken och satte handfängsel på chauffören.

– Jag har jobbat som bussförare i 16 år och har aldrig sett en sådan här händelse. Inte ens den värsta fuskåkare ska behandlas på det här sättet, säger en person som bevittnade händelsen. Han vill vara anonym.

Enligt vittnet är den drabbade busschauffören känd som en vänlig och bra kollega.

– Han var rätt chockad och gjorde inget motstånd, hävdar vittnet.

”Vi är ledsna”

Maria Björner-Brauer, chef för marknad och försäljning på Västtrafik, säger att hon blev upprörd över filmsekvensen.

– Jag blir ledsen över vad som utspelar sig i det här filmklippet för det går stick i stäv med den kultur som vi byggt upp inom biljettkontrollen sedan 2013, säger hon.

Maria Björner-Brauer reagerar på kontrollanternas bemötande av mannen. Hon säger att Västtrafik pratat med representanter för G4S, som de inblandade biljettkontrollanterna är anställda på.

– Vi har gjort klart att personer som uppträder på det här viset inte ska arbeta i Västtrafiks namn.

– Vi har jobbat sedan 2013 med dialog som handlar om kommunikation. Man ska inte eskalera en konflikt utan göra allt för att lugna ned en situation. Lugn är ett ledord för oss och inget jag ser i det här klippet handlar om lugn.

Västtrafik säger att man söker den drabbade busschauffören för att be om ursäkt.

– Vi vill väldigt gärna be föraren och hela förarkollektivet om ursäkt. Vi vet att många känner sig kränkta i dag och det här ska man inte utsättas för, säger Maria Björner-Brauer.

Även säkerhetsföretaget G4S ber mannen om ursäkt, skriver TT. "Jag blir upprörd när jag ser filmen från busshållplatsen. Delar av vår personals beteende mot busschauffören är uppenbart inte okej. Vi på G4S ber honom om ursäkt för detta, och jag kommer kontakta honom för att personligen framföra ursäkten", säger regionchefen Mikael Högberg i ett pressmeddelande.

Ska ha bitit kontrollant

Busschauffören har anmälts för våld mot tjänsteman och ska ha bitit en av kontrollanterna. I en filmsekvens säger den kvinnliga kontrollanten:

– Varför bet du mig, din jävla idiot?

Sedan visar hon upp sin hand. Busschauffören är också anmäld för bedrägligt beteende, eftersom han åkte utan biljett.

Busschauffören har gjort en motanmälan om misshandel.

Transdev vill inte gå in på vad busschauffören har sagt om händelsen.

– Polisutredningen får utvisa vad som har hänt, säger Klara Haage.

Västtrafik säger sig inte känna till exakt vad som har hänt i bussen.

– Det finns minst två versioner av vad som hänt och det pågår det ju en polisutredning om, säger Maria Björner-Brauer.

"Mår relativt bra"

Aftonbladet har sökt busschauffören men Transdev vill att kontakten går genom dem.

– Efter omständigheterna mår han relativt bra men han är fortfarande väldigt upprörd och är inte i tjänst för tillfället, säger Klara Haage.

Följ ämnen i artikeln